Najlepszy grill chrupie się z ogórkiem!
Nie ma to jak grill! Wyczekując go każdy planuje dokładnie jakie przygotować potrawy i przekąski, na co będzie miał ochotę i co najważniejsze – jak sprawić, żeby goście poczuli radość ze wspólnego grillowania.

Beztroskie chwile z najbliższymi, wśród przyjaciół i znajomych, zabawa, muzyka i pyszne jedzenie - nie ma nic lepszego niż korzystanie z letniej pogody przy stole bogatym w świeże warzywa, owoce oraz specjały z grillowego rusztu. Wyjątkowość takich spotkań może podkręcić wspólne chrupanie! Przy grillowym stole najlepiej chrupie się ogórkowe przysmaki - z przyprawami, kwaśne lub pikantne.
Szaszłyki z wiosenną sałatką
Składniki
- 500 g piersi z kurczaka
- 5-6 plastrów ananasa w puszce
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki ketchupu
- 3 łyżki soku z ananasa
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- patyczki do szaszłyków
- tacka do pieczenia
Sposób przygotowania
Plastry ananasa odsączyć z soku. Przygotować marynatę z sosu sojowego, ketchupu, soku z ananasa, oliwy, słodkiej papryki oraz soli i pieprzu. Mięso pokroić w większą kostkę, zamarynować i odstawić na około 30 minut. Na patyczki naprzemiennie nadziewać mięso oraz kawałek ananasa. Zgrillować.
Na tacce powstanie sos, który należy odlać do kubeczka.
Sałatka wiosenna
Składniki
- 4 ogórki korniszony z czosnkiem np. Krakus
- około 250 g młodych, małych ziemniaczków
- 1 główka sałaty rzymskiej
- garść roszponki
- 1 pęczek rzodkiewki
- pół pęczka szczypiorku
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu do smaku
Sposób przygotowania
Ziemniaki obrać (lub zeskrobać skórkę), ugotować i ostudzić. Sałatę pokroić, przełożyć do miski wraz z roszponką. Warzywa pokroić, dodać do sałaty. Dołożyć ziemniaczki. Z jogurtu, musztardy, soku z cytryny, sosu powstałego z grillowania szaszłyków, soli oraz pieprzu przygotować sos. Polać sałatkę, wymieszać.

Wiosenna sałatka z kalarepy
Składniki
- 3 ogórki konserwowe Krakus
- 1 kalarepka
- 1/4 główki sałaty lodowej
- pół pęczka rzodkiewek
- 1 mniejsze awokado
- około 80 g pomidorów koktajlowych
- 3 łyżki prażonego słonecznika
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżeczki posiekanego koperku
- szczypta soli, pieprzu i soku z cytryny do smaku
Kalarepę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sałatę drobno posiekać, a pozostałe warzywa pokroić, wymieszać. Ze śmietany, majonezu, koperku oraz soli, pieprzu i soku z cytryny przygotować sos. Polać sałatkę, wymieszać.