Najmodniejsze ciasto sezonu: "leśny mech"
Ciasto "leśny mech" podbija przyjęcia i domówki. Odpowiedzialny za piękny, zielony kolor jest świeży szpinak.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 2 szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, 4 jajka, niepełna szklankę cukru, cukier waniliowy, 200 ml oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszanego z łyżeczką sody oczyszczonej, 250 g świeżego szpinaku, 2 łyżeczki soku z cytryny oraz otartą skórkę z cytryny.
Lekki krem przygotujemy z 200 ml śmietany kremówki, 250 g serka mascarpone, 2 łyżek cukru pudru, i łyżeczki cukru waniliowego. Owoce leśne do dekoracji.
Umyty i osuszony szpinak blendujemy. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Mąki, proszek, sodę przesiewamy razem do miski. Do ubitych jajek wlewamy olej, dodajemy zmiksowany szpinak, sok i skórkę z cytryny. Delikatnie mieszamy. Na koniec po trochu dodajemy sypkie produkty, mieszając delikatnie.
Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około godziny w temperaturze 180 st. C. Przed wyjęciem z piekarnika dobrze jest sprawdzić ciasto patyczkiem. Upieczone ciasto studzimy.
Spieczony wierzch delikatnie odkrawamy, a pozostałe ciasto kroimy w poprzek na dwie części. Z odkrojonego wierzchu łyżeczką oskrobujemy zielone, miękkie ciasto i odkładamy do miseczki.
Śmietanę, serek mascarpone i cukry ubijamy razem. Można tu dodać również zagęszczacz do bitej śmietany, typu śmietanfix.
Na blat nakładamy połowę kremu, drugą na wierzch ciasta. Obsypujemy zielonymi okruszkami i dekorujemy leśnymi owocami. (PAP Life)