Najprostsze lody truskawkowe bez jajek
Są pyszne i łatwe do przyrządzenia. Możesz je zrobić na bazie sezonowych owoców lub... warzyw. Inspiracji jest nieskończenie wiele – pewna lodziarnia w Wenezueli oferuje aż 860 smaków!
Składniki:
- 1 kg truskawek
- 1/2 litra śmietany kremówki 30 proc.
- 1/2 litra mleka skondensowanego słodzonego
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Wrzuć owoce do blendera i zmiksuj na mus. Dodaj śmietanę i mleko skondensowane, miksuj kilka minut na gładką masę. Przelej całość do maszyny do lodów lub plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażalnika na kilka godzin. Przez ok. 3 godziny miksuj co 30 minut, by masa miała puszystą konsystencję bez grudek lodu. Podawaj ze świeżymi owocami.
Czas przygotowania: 5 minut + czas mrożenia