Reklama

Reklama

Najsłynniejsze ciasta na Trzech Króli

6 stycznia domowników i kolędników trzeba poczęstować smakołykiem – na szczęście. To zwyczaj znany na całym świecie.

Na południu Polski gospodynie pieką szczodraki, drożdżowe bułeczki z nadzieniem, którymi częstują kolędników. Drożdżowy wieniec z marcepanowym nadzieniem to tradycyjny wypiek z Hiszpanii, zaś z ciasta francuskiego - z Francji.

Reklama

We Francji do nadzienia wkłada się jeden cały migdał, a ten, kto go znajdzie, nosi koronę przygotowaną specjalnie na tę okazję. Wszystkie te ciasta są wysokokaloryczne, ale zimą możemy pozwolić sobie na więcej. Drożdżowe zawierają witaminy B i H, które odżywiają włosy i komórki nerwowe. Zaś nadzienie migdałowe zawiera witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe, obniżające poziom cholesterolu.

Hiszpańskie ciasto drożdżowe z kandyzowanymi owocami

Składniki - zaczyn:

  • 9 dag mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 g drożdży

Składniki - ciasto:

  • 34 dag mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 8 dag cukru
  • 1,5 dag drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 6 dag masła
  • 2 dag rumu (opcjonalnie)
  • otarta skórka z połowy pomarańczy i cytryny
  • 1 laska cynamonu

Składniki - marcepan:

  • 15 dag mąki migdałowej
  • 7 dag cukru pudru
  • 1 białko

Składniki - dekoracja:

  • kandyzowane owoce
  • migdały

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej zrób zaczyn: rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj mąkę, wymieszaj i uformuj kulkę. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, a następnie włóż do lodówki.

Do mleka dodaj otartą skórkę, laskę cynamonu i  gotuj przez 7-8 minut. Wystudź i wstaw do lodówki.

Połącz składniki masy marcepanowej i wstaw do lodówki.

Następnego dnia do miski daj zaczyn, mąkę, jajka, drożdże połączone z cukrem i sól. Wymieszaj i dodaj przecedzone mleko (zrobione dzień wcześniej) i rum. Wyrób ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godz.

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, złóż 2-3 razy, rozwałkuj, tworząc prostokąt, połóż marcepan, rozwałkuj ciasto w rulon i połącz końce, aby powstał pierścień. Połóż na blasze i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Na wierzch pierścienia połóż kandyzowane owoce, migdały i piecz w 190 st. przez 20-30 minut.

Dowiedz się więcej na temat: ciasta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje