Najsłynniejsze ciasta na Trzech Króli

Hiszpańskie ciasto drożdżowe z kandyzowanymi owocami
Hiszpańskie ciasto drożdżowe z kandyzowanymi owocami123RF/PICSEL

Hiszpańskie ciasto drożdżowe z kandyzowanymi owocami

Składniki

- zaczyn:

  • 9 dag mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 g drożdży

- ciasto:

  • 34 dag mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 8 dag cukru
  • 1,5 dag drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 6 dag masła
  • 2 dag rumu (opcjonalnie)
  • otarta skórka z połowy pomarańczy i cytryny
  • 1 laska cynamonu

- marcepan:

  • 15 dag mąki migdałowej
  • 7 dag cukru pudru
  • 1 białko

- dekoracja:

  • kandyzowane owoce
  • migdały

Sposób przygotowania:

Polskie szczodraki

Polskie szczodraki
Polskie szczodraki123RF/PICSEL

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/4 kostki masła
  • szklanka mleka 3,2 proc.
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 dag drożdży
  • słoik dżemu

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie z nadzieniem migdałowym

Ciasto francuskie z nadzieniem migdałowym
Ciasto francuskie z nadzieniem migdałowym123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 100 g masła
  • 100 g mielonych migdałów
  • 100 g cukru
  • otarta skórka z 1/2 pomarańczy
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 cały migdał
  • sól

Sposób przygotowania:

100 rad
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?