Najsłynniejsze ciasta na Trzech Króli
6 stycznia domowników i kolędników trzeba poczęstować smakołykiem – na szczęście. To zwyczaj znany na całym świecie.

Na południu Polski gospodynie pieką szczodraki, drożdżowe bułeczki z nadzieniem, którymi częstują kolędników. Drożdżowy wieniec z marcepanowym nadzieniem to tradycyjny wypiek z Hiszpanii, zaś z ciasta francuskiego - z Francji.
We Francji do nadzienia wkłada się jeden cały migdał, a ten, kto go znajdzie, nosi koronę przygotowaną specjalnie na tę okazję. Wszystkie te ciasta są wysokokaloryczne, ale zimą możemy pozwolić sobie na więcej. Drożdżowe zawierają witaminy B i H, które odżywiają włosy i komórki nerwowe. Zaś nadzienie migdałowe zawiera witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe, obniżające poziom cholesterolu.
Hiszpańskie ciasto drożdżowe z kandyzowanymi owocami
Składniki
- zaczyn:
- 9 dag mąki pszennej
- 1/4 szklanki mleka
- 3 g drożdży
- ciasto:
- 34 dag mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 8 dag cukru
- 1,5 dag drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
- 6 dag masła
- 2 dag rumu (opcjonalnie)
- otarta skórka z połowy pomarańczy i cytryny
- 1 laska cynamonu
- marcepan:
- 15 dag mąki migdałowej
- 7 dag cukru pudru
- 1 białko
- dekoracja:
- kandyzowane owoce
- migdały
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej zrób zaczyn: rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj mąkę, wymieszaj i uformuj kulkę. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, a następnie włóż do lodówki.
Do mleka dodaj otartą skórkę, laskę cynamonu i gotuj przez 7-8 minut. Wystudź i wstaw do lodówki.
Połącz składniki masy marcepanowej i wstaw do lodówki.
Następnego dnia do miski daj zaczyn, mąkę, jajka, drożdże połączone z cukrem i sól. Wymieszaj i dodaj przecedzone mleko (zrobione dzień wcześniej) i rum. Wyrób ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godz.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, złóż 2-3 razy, rozwałkuj, tworząc prostokąt, połóż marcepan, rozwałkuj ciasto w rulon i połącz końce, aby powstał pierścień. Połóż na blasze i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Na wierzch pierścienia połóż kandyzowane owoce, migdały i piecz w 190 st. przez 20-30 minut.
Polskie szczodraki

Składniki
- 50 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/4 kostki masła
- szklanka mleka 3,2 proc.
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 dag drożdży
- słoik dżemu
Sposób przygotowania:
Drożdże utrzyj z cukrem, łyżką ciepłego mleka i mąki i odstaw w ciepłe miejsce.
Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj jajka, sól, mleko (jeśli było w lodówce, to lekko je podgrzej), zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto około 15 minut, aż pojawią się pęcherzyki.
Gdy ciasto jest lśniące i odchodzi od ręki, dodaj roztopione, wystudzone masło i wyrabiaj jeszcze kilka minut.
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta oderwij kawałek, rozpłaszcz na dłoni, połóż łyżeczkę dżemu i uformuj bułeczkę.
Tak zrobione bułeczki (możesz też zrobić rogaliki) ułóż na blasze posmarowanej masłem i piecz 15-18 minut w temp. 180 st.
Ciasto francuskie z nadzieniem migdałowym

Składniki
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 100 g masła
- 100 g mielonych migdałów
- 100 g cukru
- otarta skórka z 1/2 pomarańczy
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 cały migdał
- sól
Sposób przygotowania:
W misce zmieszaj miękkie składniki: mielone migdały, szczyptę soli, cukier i skórkę z pomarańczy.
Dodaj masło pokrojone w kawałki (wyciągnij je wcześniej z lodówki, żeby było miękkie), całe jajko i wymieszaj. Tak wyrobioną masę włóż do lodówki na 15-20 minut.
Z obu płatów ciasta francuskiego wytnij 2 duże koła o takiej samej średnicy. Na jednym rozsmaruj farsz (zostaw brzeg 2 cm) i połóż w dowolnym miejscu cały migdał. Wolne brzegi posmaruj rozkłóconym żółtkiem, połóż drugi płat ciasta i sklej je.
Piecz w 200 st. przez 30 minut.