Najzdrowsze makarony świata

Coraz chętniej przygotowujemy obiady i inne posiłki na bazie makaronów. Ich szeroki wybór zachęca do kulinarnych eksperymentów. Niestety, makarony na bazie mąki pszennej zawierają głównie węglowodany proste, które szybko uwalniają się do organizmu i podnoszą poziom glukozy we krwi. Dietetycy i lekarze alarmują, że sprzyjają tyciu i zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2. Na szczęście w sklepach dostępnych jest wiele rodzajów zdrowszych makaronów, które nie obciążają trzustki i na dłużej dają uczucie sytości po posiłku. Jeden z nich nie zawiera prawie żadnych kalorii!

Które makarony są najzdrowsze?
Które makarony są najzdrowsze? ©123RF/PICSEL
Cała tajemnica dobrego makaronu Interia.tv

Makaron gryczany

Makaron gryczany
©123RF/PICSEL

Makaron gryczany uważa się za jeden z najzdrowszych tego typu produktów. Nie zawiera glutenu, charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym i stosunkowo niewielką kalorycznością. 100 g makaronu gryczanego dostarcza 99 kalorii (w przypadku makaronu pszennego to 158 kalorii). Znajdziemy w nim też duże ilości białka (w tym cennych aminokwasów) i błonnika. Ma brązowy kolor i posmak kaszy gryczanej. Jednym z ciekawszych tego typu makaronów jest japoński makaron soba (składa się w 80 proc. z mąki gryczanej i w 20 proc. z mąki pszennej).

Makaron orkiszowy

Makaron ten wytwarza się z orkiszu, czyli odmiany mąki pszennej niepoddawanej żadnym modyfikacjom. Może się poszczycić bardziej korzystną dla zdrowia strukturą i zawartością odżywczą. Znajdziemy w nim sporo białka, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także fosfor, cynk i żelazo. Ma niski indeks glikemiczny, przez co jest szczególnie polecany cukrzykom. Jest też pomocny w trakcie diet redukcyjnych i może wspierać walkę ze złym cholesterolem.

Makaron sojowy

Makaron shirataki
©123RF/PICSEL

Makaron sojowy produkowany jest ze skrobi pozyskiwanej z fasoli mung. W porównaniu do innych popularnych makaronów zawiera niewiele tłuszczu i jest mniej kaloryczny, dostarcza za to więcej białka. Może się też poszczycić niskim indeksem glikemicznym, na dłużej zapewnia uczucie sytości po posiłku, a więc jest niezwykle pomocny w trakcie diet redukcyjnych. Kolejnym jego atutem jest łatwość przyrządzania – wystarczy zalać go gorącą wodą. Szybko pęcznieje i staje się przezroczysty (dlatego nazywa się go „szklanym makaronem”) - gdy podwoi swoją objętość, można go już odcedzić.

Makaron shirataki

Makaron shirataki to prawdziwy hit dla osób na diecie – jego spożywanie nie dostarcza niemal żadnych kalorii (6 kalorii w 100 g). Produkuje się go z korzenia rośliny konjac, który zawiera jedynie rozpuszczalny w wodzie błonnik. Dzięki temu nie tuczy, ale daje wrażenie sytości po posiłku. Pomaga też regulować poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Nie ma żadnego smaku, ale doskonale przenika aromatem dodatków, np. sosu. Niestety, nie ma konsystencji klasycznego makaronu – jest bardziej elastyczny i sprężysty, wymaga długiego przeżuwania.

Jak gotować makaron, by był zdrowszy?

Jak gotować makaron?
©123RF/PICSEL

Mimo że gotowanie makaronu wydaje się prostą czynnością, to łatwo popełnić błędy, które przekładają się na efekt końcowy. Przede wszystkim najzdrowszy jest makaron al dente – nieco twardszy. Wbrew pozorom łatwiej się go trawi w żołądku, ale wolniej rozkłada się w jelitach. Dzięki temu mniej obciąża trzustkę (węglowodany wolniej uwalniają się do krwi). Makaron powinno się też gotować w dużym garnku (na 100 g produktu należy wlać litr wody) i wsypywać do wrzącej, posolonej wody. Częstym błędem jest też zalewanie ugotowanego makaronu zimną wodą. W ten sposób wypłukujemy skrobię i sprawiamy, że sos nie będzie w stanie go prawidłowo oblepić.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas