Reklama

Naleśniczki na podwieczorek dla dzieci

Pokochają je nie tylko dzieci.

Składniki na 6 porcji

  • 1,5 szklanka mąki
  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • 40 dag twarogu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 25 dag malin
  • 25 dag borówek lub innych owoców

1. Mąkę przesiej, wymieszaj z mlekiem, solą i łyżką cukru pudru. Jajka umyj, oddziel białka od żółtek. Białka ubij, dodaj żółtka, ubijaj chwilę, dodaj do ciasta, wymieszaj. Odstaw na 10 minut.

2. Na patelnię wlej olej, rozgrzej. Wlewaj porcje ciasta, rozprowadź je, smaż chwilę, aż ciasto zacznie odchodzić od patelni. Przewróć placek na drugą stronę, smaż chwilę, zdejmij, wystudź.

3. Na każdy naleśnik nałóż porcję twarogu i owoców, zwiń w rulon, posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub zimno z dodatkiem owoców.

Reklama
Dobry Tydzień
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama