Reklama

Reklama

Naleśniki bez mleka i mąki pszennej

Naleśniki bez mleka i mąki pszennej? To ma prawo się udać? Tak! Dzięki naszemu przepisowi zrobisz je bez problemu. Nie będą ani suche, ani rozpadające się podczas smażenia. Naleśniki bez mleka i mąki pszennej będą hitem wprost z twojej patelni!

Składniki

  • 2 jajka,
  • szklanka mąki ryżowej,
  • szklanka gazowanej wody,
  • 30 ml tłoczonego na zimno oleju rzepakowego,
  • szczypta soli

Naleśniki bez mleka i mąki pszennej - przygotowanie

1. Jajka wybijamy do miseczki, dodajemy wodę mineralną, olej i dokładnie mieszam składniki. W kolejnym kroku stopniowo dodajemy mąkę oraz sól i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitego, lejącego się ciasta. Patelnię (najlepiej specjalną, naleśnikową) dobrze rozgrzewamy, następnie rozprowadzamy na niej odrobinę tłuszczu i wlewamy ciasto. Tłuszcz najlepiej rozprowadzić czystym pędzelkiem po całej powierzchni patelni. Smażymy naleśniki z obu stron, aż staną się lekko złotawe.

2. Gotowe naleśniki wypełniamy ulubionym farszem, słodkim lub wytrawnym, gdy będę jeszcze ciepłe. 

Reklama

3. Tak przygotowane będą smakowały nieco inaczej niż tradycyjne, ale wizualnie w ogóle nie zauważysz różnicy.

Sprawdź też inne śniadaniowe przepisy:

Jajka na miękko

Klasyczny omlet

Zapiekane kanapki z mozarellą

Zobacz również:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje