Naleśniki bez mleka i mąki pszennej
Naleśniki bez mleka i mąki pszennej? To ma prawo się udać? Tak! Dzięki naszemu przepisowi zrobisz je bez problemu. Nie będą ani suche, ani rozpadające się podczas smażenia. Naleśniki bez mleka i mąki pszennej będą hitem wprost z twojej patelni!

Składniki
- 2 jajka,
- szklanka mąki ryżowej,
- szklanka gazowanej wody,
- 30 ml tłoczonego na zimno oleju rzepakowego,
- szczypta soli
Naleśniki bez mleka i mąki pszennej - przygotowanie
1. Jajka wybijamy do miseczki, dodajemy wodę mineralną, olej i dokładnie mieszam składniki. W kolejnym kroku stopniowo dodajemy mąkę oraz sól i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitego, lejącego się ciasta. Patelnię (najlepiej specjalną, naleśnikową) dobrze rozgrzewamy, następnie rozprowadzamy na niej odrobinę tłuszczu i wlewamy ciasto. Tłuszcz najlepiej rozprowadzić czystym pędzelkiem po całej powierzchni patelni. Smażymy naleśniki z obu stron, aż staną się lekko złotawe.2. Gotowe naleśniki wypełniamy ulubionym farszem, słodkim lub wytrawnym, gdy będę jeszcze ciepłe.
3. Tak przygotowane będą smakowały nieco inaczej niż tradycyjne, ale wizualnie w ogóle nie zauważysz różnicy.
Sprawdź też inne śniadaniowe przepisy:
Zobacz również: