Reklama

Reklama

Jak gotować jajka?

Jak gotować jajka? To pytanie czasem zadają sobie młodzi dorośli, którzy niedawno wyprowadzili się od rodziców. Nie ma wstydu! Można przecież zapomnieć jak gotować jajka, by wyszły na przykład idealnie na miękko. Oto krótka ściągawka!

Składniki

  • Dowolna liczba jajek
  • Sól

Jak gotować jajka

1.       Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia.

2.       W zależności od pożądanej konsystencji żółtka gotujemy następującą ilość minut:

a.       3 minuty, aby uzyskać bardzo lejące żółtko i ścięte białko

b.      4 minuty, aby uzyskać lekko płynne żółtko i ścięte białko

c.       5 minut, aby uzyskać tzw. jajko ugotowane na półtwardo

d.      7 minut, aby uzyskać jajko na twardo z mocno ściętym żółtkiem i białkiem

3.       Po wyciągnięciu z gorącej wody jajko należy schłodzić w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania.

Reklama

Sprawdź także te przepisy:

Omlet z fetą

Jajko sadzone

Cztery pomysły na jajka

Zobacz również:

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: jaja | śniadanie | jak gotować jajka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje