Jak gotować jajka?

Jak gotować jajka? To pytanie czasem zadają sobie młodzi dorośli, którzy niedawno wyprowadzili się od rodziców. Nie ma wstydu! Można przecież zapomnieć jak gotować jajka, by wyszły na przykład idealnie na miękko. Oto krótka ściągawka!

Jak gotować jajka? Z pozoru to proste, a można zapomnieć
Jak gotować jajka? Z pozoru to proste, a można zapomniećINTERIA.PL

Jak gotować jajka

1.       Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia.

2.       W zależności od pożądanej konsystencji żółtka gotujemy następującą ilość minut:

a.       3 minuty, aby uzyskać bardzo lejące żółtko i ścięte białko

b.      4 minuty, aby uzyskać lekko płynne żółtko i ścięte białko

c.       5 minut, aby uzyskać tzw. jajko ugotowane na półtwardo

d.      7 minut, aby uzyskać jajko na twardo z mocno ściętym żółtkiem i białkiem

3.       Po wyciągnięciu z gorącej wody jajko należy schłodzić w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania.

Sprawdź także te przepisy:

Zobacz również:

Jak ugotować jajka?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas