Składniki: - 3 spore gruszki, - 5 dag cukru Ciasto naleśnikowe: - 25 dag mąki, - 2 jajka, - 3 dag masła, - 5 dag kakao,- 5 dag cukru pudru, - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej, - sól, - ew. kieliszek brandy lub rumu oraz: - lody waniliowe albo bita śmietana do podaniaPrzygotowanie: Gruszki obierz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Zagotuj pół szklanki wody z cukrem, włóż gruszki i gotuj do miękkości. Wyjmij z syropu, osącz i ostudź. Przygotuj naleśniki: przesiej mąkę, dodaj kakao, kawę i szczyptę soli. Utrzyj mikserem z jajkami, mlekiem i stopionym, przestudzonym masłem. Na koniec możesz dodać alkohol i jeszcze raz wymieszać. Ciasto odstaw na godzinę do napęcznienia, a potem usmaż cieniutkie naleśniki. Każdy złóż na 4 części i udekoruj cząstką gruszki. Podawaj z lodami albo bitą śmietaną.