Reklama

Reklama

Naleśniki drożdżowe

Ci, którzy już spróbowali, twierdzą, że naleśniki drożdżowe są jeszcze smaczniejsze od tradycyjnych. Na pewno są bardziej pulchne i miękkie, co czyni z nich prawdziwą rozkosz dla podniebienia.

Składniki

  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 3 szklanki mleka 3,2 proc. (w temp. pokojowej)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta cynamonu
  • ulubione dodatki "na słodko"
  • masło (do smażenia)

1. Do szklanki wkruszamy drożdże, zasypujemy je trzema łyżkami cukru, rozcieramy całość końcem drewnianej łyżki. Szklankę zakrywamy ściereczką i pozostawiamy na kwadrans (w cieple).

2. Po upływie 15 minut zawartość szklanki przerzucamy do większej miski, dodajemy mąkę, mleko, jajko, żółtko i cynamon, mieszamy. Aby uzyskać ciasto o jednolitej konsystencji warto pomóc sobie mikserem. Gotowe zakrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy na godzinę (również w cieple).

3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy naleśniki z obu stron. Usmażone uzupełniamy ulubionymi dodatkami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje