Naleśniki drożdżowe
Ci, którzy już spróbowali, twierdzą, że naleśniki drożdżowe są jeszcze smaczniejsze od tradycyjnych. Na pewno są bardziej pulchne i miękkie, co czyni z nich prawdziwą rozkosz dla podniebienia.

Składniki
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 3 szklanki mleka 3,2 proc. (w temp. pokojowej)
- 3 łyżki cukru
- 2 szklanki mąki
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta cynamonu
- ulubione dodatki "na słodko"
- masło (do smażenia)
1. Do szklanki wkruszamy drożdże, zasypujemy je trzema łyżkami cukru, rozcieramy całość końcem drewnianej łyżki. Szklankę zakrywamy ściereczką i pozostawiamy na kwadrans (w cieple).2. Po upływie 15 minut zawartość szklanki przerzucamy do większej miski, dodajemy mąkę, mleko, jajko, żółtko i cynamon, mieszamy. Aby uzyskać ciasto o jednolitej konsystencji warto pomóc sobie mikserem. Gotowe zakrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy na godzinę (również w cieple).3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy naleśniki z obu stron. Usmażone uzupełniamy ulubionymi dodatkami.