Reklama

Reklama

Naleśniki po meksykańsku

Pomysł na smaczny i sycący obiad.

Składniki

  • ok. 10 naleśników
  • 350 g tartego sera żółtego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • natka pietruszki

Składniki - farsz

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 g mielonego mięsa drobiowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, sól i pieprz
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy

Składniki - sos

  • SOS POMIDOROWY
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka suszonego oregano, sól i pieprz

Sposób przygotowania

Na dużej patelni zeszklić na oleju pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Reklama

Dodać zmielone mięso i mieszać przez ok. 10 minut. Dodać przyprawy i wymieszać, smażyć przez 5 minut.

Wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 15 minut.

Fasolkę odcedzić, przepłukać wodą na sitku i dodać na patelnię. Odcedzić kukurydzę i włożyć na patelnię. Wymieszać i gotować przez ok. 8 minut co chwilę mieszając, tym razem już bez przykrycia.

Sos: Do garnka wlać olej i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać pomidory, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, gotować przez ok. 10 minut bez przykrycia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na naleśnikach wykładać nadzienie mięsne, następnie posypać ok. 3 łyżkami tartego sera i zwinąć rulony. 

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym masłem, najlepiej z zachowaniem odstępów.

Posmarować sosem pomidorowym na wierzchu, posypać tartym serem, łyżeczką suszonego oregano i płatkami chili. Zapiekać przez ok. 20-25 minut. Posypać posiekaną natką.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje