Naleśniki po meksykańsku
Pomysł na smaczny i sycący obiad.

Składniki
- ok. 10 naleśników
- 350 g tartego sera żółtego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- natka pietruszki
- farsz
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400 g mielonego mięsa drobiowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, sól i pieprz
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- sos
- SOS POMIDOROWY
- 2 łyżeczki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka suszonego oregano, sól i pieprz
Sposób przygotowania
Na dużej patelni zeszklić na oleju pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać zmielone mięso i mieszać przez ok. 10 minut. Dodać przyprawy i wymieszać, smażyć przez 5 minut.
Wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 15 minut.
Fasolkę odcedzić, przepłukać wodą na sitku i dodać na patelnię. Odcedzić kukurydzę i włożyć na patelnię. Wymieszać i gotować przez ok. 8 minut co chwilę mieszając, tym razem już bez przykrycia.
Sos: Do garnka wlać olej i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać pomidory, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, gotować przez ok. 10 minut bez przykrycia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na naleśnikach wykładać nadzienie mięsne, następnie posypać ok. 3 łyżkami tartego sera i zwinąć rulony. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym masłem, najlepiej z zachowaniem odstępów.Posmarować sosem pomidorowym na wierzchu, posypać tartym serem, łyżeczką suszonego oregano i płatkami chili. Zapiekać przez ok. 20-25 minut. Posypać posiekaną natką.