Naleśniki po meksykańsku

Pomysł na smaczny i sycący obiad.

Naleśniki z mięsem
Naleśniki z mięsem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Na dużej patelni zeszklić na oleju pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodać zmielone mięso i mieszać przez ok. 10 minut. Dodać przyprawy i wymieszać, smażyć przez 5 minut.

Wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. Wymieszać, przykryć i gotować przez ok. 15 minut.

Fasolkę odcedzić, przepłukać wodą na sitku i dodać na patelnię. Odcedzić kukurydzę i włożyć na patelnię. Wymieszać i gotować przez ok. 8 minut co chwilę mieszając, tym razem już bez przykrycia.

Sos: Do garnka wlać olej i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać pomidory, doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, gotować przez ok. 10 minut bez przykrycia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na naleśnikach wykładać nadzienie mięsne, następnie posypać ok. 3 łyżkami tartego sera i zwinąć rulony. 

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym masłem, najlepiej z zachowaniem odstępów.

Posmarować sosem pomidorowym na wierzchu, posypać tartym serem, łyżeczką suszonego oregano i płatkami chili. Zapiekać przez ok. 20-25 minut. Posypać posiekaną natką.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas