Podbija koreańskie kawiarnie. Pij dla promiennej cery i płaskiego brzucha
Jesteś kawoszem, który lubi testować nowe smaki? A może szukasz zdrowszych alternatyw dla popularnych napojów? Specjał rodem z Korei Południowej wygląda obłędnie, smakuje jak deser, a do tego jest bogaty we właściwości, które okazują się zbawienne dla jelit oraz urody.

Spis treści:
Goguma latte przebojem koreańskich kawiarni
Zagadkowo brzmiący napój zdobywa coraz większą popularność, szczególnie w Korei Południowej. Przedstawiany jest jako zdrowsza alternatywa dla kawy. Choć nie zawiera kofeiny, stanowi solidny zastrzyk energii i cennych składników odżywczych. Wszystko przez główny składnik, czyli purée z pieczonego batata wymieszanego z ciepłym mlekiem.
Mimo że słowo "latte" kojarzy się z kawą, ten napój jej nie zawiera. Jeśli jednak zależy ci na pobudzającym efekcie i charakterystycznym smaku "małej czarnej", można dodać do niego niewielką ilość espresso.
Jak smakuje goguma latte?
Już na pierwszy rzut oka goguma latte wygląda jak apetyczny specjał z kulinarnego magazynu albo profesjonalnego bloga. Ma ciepły, złoto-fioletowy odcień (w zależności od wykorzystanej w przepisie odmiany batata) i gęstą, kremową konsystencję. Często serwuje się ją z lekką pianką mleczną i posypką z cynamonu. Ten ostatni dodatek docenia się zwłaszcza w chłodniejszych miesiącach.
Jeśli chodzi o walory smakowe, goguma latte to połączenie delikatnego, słodkiego purée ziemniaczanego i mlecznego deseru. Czuć naturalną słodycz pieczonego warzywa - bez sztuczności i przesłodzenia.

Napój, który upiększa od środka
Koreańska pielęgnacja skóry od lat święci triumfy w kontekście dbania o urodę. Warto zwrócić uwagę także na działanie od środka. Odpowiednia dieta to bowiem podstawa pięknego wyglądu i promiennej cery.
Dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu, który organizm przekształca w witaminę A, regularne picie goguma latte sprzyja:
- poprawie kolorytu poszarzałej skóry;
- wspieraniu regeneracji skóry, szczególnie suchej, wrażliwej i z oznakami zmęczenia;
- wzmacnianiu włosów i paznokci.
Dodatkowo dzięki obecności antyoksydantów działa przeciwstarzeniowo. Można więc założyć, że goguma latte to jak codzienna porcja kosmetyku, ale do wypicia.
Włącz do diety dla zdrowia jelit
Bataty to znakomite źródło błonnika pokarmowego. Oto składnik, który działa jak miotełka dla układu pokarmowego. Pomaga regulować rytm wypróżnień i wspiera rozwój korzystnych bakterii jelitowych. Goguma latte to strzał w dziesiątkę dla osób, które często odczuwają wzdęcia i poszukują napoju, który zadziała kojąco na układ trawienny.
Domowa goguma latte - przepis
Goguma latte to coś więcej niż modny napój z dalekiej Korei. To pyszna i zdrowa alternatywa dla kawy o niezwykle bogatym smaku i cennych właściwościach. Możesz przekonać się o tym na własnym podniebieniu, ponieważ przygotowanie jej w domu nie jest skomplikowane.
Składniki
- 1 średni batat (ok. 150-200 g)
- 250 ml mleka (krowiego, owsianego, migdałowego — wybierz według własnych upodobań)
- 50 ml zaparzonej mocnej kawy (opcjonalnie)
- szczypta cynamonu lub gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
- Batata umyj, nakłuj widelcem i piecz w 200 st. C przez 40 minut. Powinien być miękki. Gdy ostygnie, obierz go ze skórki i delikatnie rozgnieć.
- Przełóż warzywo do blendera, dodając mleko oraz przyprawy.
- Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
- Przelej do rondelka i delikatnie podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Na tym etapie dodaj kawę, jeśli chcesz.
- Przelej goguma latte do filiżanki i udekoruj jeszcze odrobiną cynamonu.