Naleśniki pszczółki

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 350 kilokalorii.

Sprawdź przepis!
Sprawdź przepis!123RF/PICSEL

Przygotowanie:

1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier oraz sól, wymieszaj. Wbij  jajka, wlej mleko oraz śmietankę, zmiksuj. Na koniec dodaj skórkę otartą z cytryny, wymieszaj. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsca na ok. 60 min. Na rozgrzaną patelnię wylewaj porcje ciasta, rozprowadzając je równomiernie, kolistym ruchem po całej patelni. Smaż z obu stron na lekko złoty kolor.

2. Ser rozdrobnij widelcem. Dodaj żółtko, jogurt oraz cukier do smaku, dokładnie wymieszaj. Naleśniki posmaruj nadzieniem serowym, złóż w trójkąty. Na talerzu rozłóż 4 naleśniki tworząc z nich skrzydełka. Na środku pomiędzy naleśnikami ułóż połówki brzoskwiń tworząc tułów i głowę. Z owoców lub rodzynek zrób oczy, czerwoną polewą narysuj czółki.

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas