Naleśniki z duszonymi jabłkami

Na obiad lub słodki podwieczorek.

Przed podaniem naleśniki udekoruj cukrem pudrem, bitą śmietaną lub czekoladą
Przed podaniem naleśniki udekoruj cukrem pudrem, bitą śmietaną lub czekoladą123RF/PICSEL

Składniki:

  • szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • 4 kwaśne jabłka
  • 10 dag rodzynek
  • łyżeczka cynamonu
  • sok z cytryny
  • szklanka przegotowanej wody
  • cukier puder

Przygotowanie:

1 Do miski wlej mleko, wbij jajka, dodaj szczyptę soli, zmiksuj. Wsyp mąkę i miksuj kilka minut, aż ciasto będzie puszyste. Odstaw na 30 minut. Wlej łyżkę oleju i wymieszaj. Usmaż cienkie naleśniki.

2 Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój. Skrop sokiem z cytryny, zalej wodą i duś chwilę. Wsyp cynamon, rodzynki i duś ok. 10 minut. Gorącym musem posmaruj naleśniki. Posyp cukrem pudrem. Możesz użyć gotowych smażonych jabłek lub innych owoców i udekorować bitą śmietaną.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas