Naleśniki z duszonymi jabłkami
Na obiad lub słodki podwieczorek.
Składniki:
- szklanka mąki
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- łyżka oleju
- 4 kwaśne jabłka
- 10 dag rodzynek
- łyżeczka cynamonu
- sok z cytryny
- szklanka przegotowanej wody
- cukier puder
Przygotowanie:
1 Do miski wlej mleko, wbij jajka, dodaj szczyptę soli, zmiksuj. Wsyp mąkę i miksuj kilka minut, aż ciasto będzie puszyste. Odstaw na 30 minut. Wlej łyżkę oleju i wymieszaj. Usmaż cienkie naleśniki.
2 Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój. Skrop sokiem z cytryny, zalej wodą i duś chwilę. Wsyp cynamon, rodzynki i duś ok. 10 minut. Gorącym musem posmaruj naleśniki. Posyp cukrem pudrem. Możesz użyć gotowych smażonych jabłek lub innych owoców i udekorować bitą śmietaną.