Naleśniki z jabłkami w rumowym sosie
Nowy wymiar naleśników.
Nadzienie:
- 3 jabłka,
- łyżka masła,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 5 dag rodzynek,
- 5 dag cukru
- 8 dag masła,
- 50 ml śmietanki kremówki,
- 60 ml rumu
Przygotowanie:
1. Ciasto przygotuj według przepisu podstawowego. Rozgrzej patelnię, posmaruj tłuszczem. Na patelnię wylewaj po porcji ciasta i w ten sposób usmaż około 12 naleśników.
2. Przygotuj farsz: obrane jabłka drobno pokrój, wymieszaj z sokiem z cytryny, aby nie pociemniały. Rozgrzej łyżkę masła i na niej smaż jabłka aż zmiękną. Dodaj rodzynki i cukier, przestudź.
3. Przyrządź sos rumowy: masło utrzyj z brązowym cukrem na gładką puszystą masę. Wymieszaj z ubitą na sztywno śmietanką. Dalej mieszając małymi porcjami dolewaj rum.
4. Naleśniki posmaruj masą jabłkową, zwiń zgrabne rulony. Ułóż w naczyniu żaroodpornym grubo wysmarowanym masłem. Wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 10 min w temperaturze 200 st. C. Polej sosem i natychmiast podawaj.
Czas przygotowania: 60 minut