Naleśniki z jabłkami w rumowym sosie
Nowy wymiar naleśników.

Nadzienie:
- 3 jabłka, - łyżka masła, - 2 łyżki soku z cytryny, - 5 dag rodzynek, - 5 dag cukru
Sos:
- 10 dag brązowego cukru, - 8 dag masła, - 50 ml śmietanki kremówki, - 60 ml rumu
Przygotowanie:
1. Ciasto przygotuj według przepisu podstawowego. Rozgrzej patelnię, posmaruj tłuszczem. Na patelnię wylewaj po porcji ciasta i w ten sposób usmaż około 12 naleśników. 2. Przygotuj farsz: obrane jabłka drobno pokrój, wymieszaj z sokiem z cytryny, aby nie pociemniały. Rozgrzej łyżkę masła i na niej smaż jabłka aż zmiękną. Dodaj rodzynki i cukier, przestudź. 3. Przyrządź sos rumowy: masło utrzyj z brązowym cukrem na gładką puszystą masę. Wymieszaj z ubitą na sztywno śmietanką. Dalej mieszając małymi porcjami dolewaj rum. 4. Naleśniki posmaruj masą jabłkową, zwiń zgrabne rulony. Ułóż w naczyniu żaroodpornym grubo wysmarowanym masłem. Wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 10 min w temperaturze 200 st. C. Polej sosem i natychmiast podawaj.
Czas przygotowania: 60 minut