Naleśniki z jagodami i ze śmietaną
Z letniego menu.

Składniki na 4-6 porcji:
- 375 g mąki, - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, - 4 jajka, - 600 ml mleka, - 3 opakowania cukru waniliowego, - 500 g czarnej jagody, - 4 łyżki masła, - 1 łyżeczka cukru pudru, - 250 ml śmietany
Przygotowanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka, mleko, mąkę i 2 opakowania cukru waniliowego wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut. Nieco tłuszczu rozgrzać na patelni, nalać 1/10 ciasta, posypać jagodami. Smażyć na złoty kolor obracając. W ten sposób usmażyć 10 naleśników. Gotowe naleśniki układać jeden na drugim i oprószyć cukrem pudrem. Śmietanę ubić z jednym opakowaniem cukru waniliowego i podawać do naleśników.
Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 2180 kJ/521 kcal