Naleśniki z malinami i borówkami
Pyszny podwieczorek dla najmłodszych.
Składniki:
- 1,5 szklanka mąki
- 6 jajek
- 1,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- olej do smażenia
- 40 dag twarogu
- 2 łyżki cukru pudru
- 25 dag malin
- 25 dag borówek
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej, wymieszaj z mlekiem, solą i łyżką cukru pudru. Jajka umyj, oddziel białka od żółtek. Białka ubij, dodaj żółtka, ubijaj chwilę, dodaj do ciasta, wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
2. Na patelnię wlej olej, rozgrzej. Wlewaj porcje ciasta, rozprowadź je, smaż chwilę, aż ciasto zacznie odchodzić od patelni. Przewróć placek na drugą stronę, smaż chwilę, zdejmij, wystudź. Na każdy naleśnik nałóż porcję twarogu i owoców, zwiń w rulon, posyp cukrem pudrem. Podawaj na ciepło lub zimno z dodatkiem owoców.