Naleśniki z mięsem

Pyszne naleśniki na słono

Czas przyrządzenia: 35 minut
Składniki dla: 6

Składniki

  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 250 ml wody mineralnej (lekko gazowanej)
  • 175 ml mleka
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów
  • sól, pieprz, suszone oregano

Sposób przygotowania

1. Przygotuj ciasto: mąkę zmiksuj z jajkiem, wodą mineralną oraz mlekiem. Odstaw pod przykryciem na mniej więcej 30 minut, aby mąka spęczniała.
2. Paprykę oczyść i drobno pokrój. Warzywa z włoszczyzny w zależności od rodzaju oczyść, obierz, pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej połowę oleju, włóż mięso i smaż je 12 minut. Po 7 minutachdołóż wszystkie pokrojone warzywa. Masę przypraw solą, pieprzem i oregano. Wymieszaj ją z koncentratem, smaż jeszcze 3 minuty. Dodaj pomidory i duś 20 minut.
3. Rozgrzej drugą patelnię. Z przygotowanego ciasta na pozostałym oleju usmaż 6 naleśników. Posmaruj je mięsną masą i złóż w trójkąty.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje