Naleśniki z mięsem
Pyszne naleśniki na słono

Składniki
- 20 dag mąki pszennej
- 1 jajko
- 250 ml wody mineralnej (lekko gazowanej)
- 175 ml mleka
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1 duża czerwona papryka
- 1 cebula
- 4 łyżki oleju
- 50 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 puszka pomidorów
- sól, pieprz, suszone oregano
6
Sposób przygotowania
1. Przygotuj ciasto: mąkę zmiksuj z jajkiem, wodą mineralną oraz mlekiem. Odstaw pod przykryciem na mniej więcej 30 minut, aby mąka spęczniała.2. Paprykę oczyść i drobno pokrój. Warzywa z włoszczyzny w zależności od rodzaju oczyść, obierz, pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej połowę oleju, włóż mięso i smaż je 12 minut. Po 7 minutachdołóż wszystkie pokrojone warzywa. Masę przypraw solą, pieprzem i oregano. Wymieszaj ją z koncentratem, smaż jeszcze 3 minuty. Dodaj pomidory i duś 20 minut.3. Rozgrzej drugą patelnię. Z przygotowanego ciasta na pozostałym oleju usmaż 6 naleśników. Posmaruj je mięsną masą i złóż w trójkąty.