Naleśniki z mięsnym farszem

Smaczne i sycące naleśniki, które przygotujesz w niecałą godzinę.

Zamiast startego sera na naleśnikach możesz ułożyć np. kawałki świeżej papryki
Zamiast startego sera na naleśnikach możesz ułożyć np. kawałki świeżej papryki123RF/PICSEL

Składniki na ciasto: po 3/4 szklanki: mąki, przecieru pomidorowego i mleka, 2 jajka, szczypta proszku do pieczenia.

Składniki na farsz: duża cebula, 2-3 pomidory, pół kg mielonego schabu, olej, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, ostra papryka, 10 dag startego sera żółtego

Sposób przygotowania:

Ciasto: składniki zmiksuj ze szczyptą soli. Usmaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju.

Farsz: Pomidory umyj, osusz, pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa, podduś. Przypraw do smaku.

Farsz ułóż na naleśnikach, złóż na pół. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posyp startym serem. Wstaw do rozgrzanego do temp. 180°C piekarnika, zapiekaj chwilę, aż ser się rozpuści. Podawaj na ciepło.

Czas przygotowania 45 min., ilość porcji 6, cena za porcję 2,80 zł.

Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej.

Jeśli chcesz, by naleśniki były mniej kaloryczne - nie dodawaj żółtego sera.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas