Naleśniki z morelami
Pomysł na słodki obiad
Składniki:
- 8-10 moreli
- 3 łyżki likieru morelowego
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki mleka
- ok. 2/3 szklanki wody mineralnej gazowanej
- 2 jajka
- sok i starta skórka z 1/2 pomarańczy
- 1 op. cukru waniliowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Morele umyj, osusz. Owoce rozetnij, usuń pestki, miąższ potnij na cząstki. Włóż je do miseczki. Skrop likierem, lekko przemieszaj i wstaw do lodówki.
Mąkę wsyp do wysokiego naczynia. Wlej mleko oraz wodę mineralną. Wbij jajka. Dodaj sok i skórkę startą z pomarańczy. Dosyp cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Całość dobrze wymieszaj mikserem. Ciasto na naleśniki przykryj, odstaw na około 20 minut, aby mąka spęczniała.
Dużą patelnię mocno rozgrzej. Cienko smaruj ją olejem. Wylewaj małe porcje ciasta, rozprowadzaj je równomiernie po całej patelni i smaż cienkie naleśniki. Gotowe placki poskładaj w trójkąty. Napełnij je morelami zamarynowanymi w likierze. Od razu podawaj.