Naleśniki z pomidorami, ze szpinakiem i z serem
Świetny przepis na letni obiad.
Składniki:
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- szklanka wody
- 3 jajka
- 450 g liści szpinaku
- 2 duże pomidory
- 1 i 1/2 szklanki startego żółtego sera
- sól, pieprz
- olej i masło do smażenia
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek. Białka odrobinę posól i ubij je mikserem na sztywną pianę. W misce wymieszaj mąkę, mleko, wodę i żółtka. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj ciasto. Posól.
Smaż naleśniki z obu stron na lekko natłuszczonej patelni. Podduś szpinak na maśle. Pomidory umyj, pokrój w kostkę, wymieszaj z wystudzonym szpinakiem i szklanką startego sera. Rozłóż równo nadzienie na naleśnikach i zroluj je.
Wyłóż dużą formę papierem do pieczenia. Ułóż na niej naleśniki jeden obok drugiego. Posyp po wierzchu pozostałym serem. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i włóż do niego naleśniki. Piecz 8-10 minut, aby ser się rozpuścił i zrumienił.