Reklama

Reklama

Naleśniki z serem

Naleśniki z twarogowym farszem można właściwie zaserwować na każdy posiłek. Z pewnością podbiją serca dzieci i dorosłych. Są łatwe, szybkie i niekłopotliwe w przygotowaniu.

Ciasto:

Składniki

  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • 3 szklanki mleka 3,2 proc. (w temp. pokojowej)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta cynamonu
  • masło (do smażenia)

Reklama

Farsz:

Składniki

  • 0,5 kg półtłustego twarogu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub ziarenka wanilii (opcjonalnie)
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżki śmietany (najlepiej kremówki)

1. Do szklanki wkruszamy drożdże, zasypujemy je trzema łyżkami cukru, rozcieramy całość końcem drewnianej łyżki. Szklankę zakrywamy ściereczką i pozostawiamy na kwadrans (w cieple).

2. Po upływie 15 minut zawartość szklanki przerzucamy do większej miski, dodajemy mąkę, mleko, jajko, żółtko i cynamon, mieszamy. Aby uzyskać ciasto o jednolitej konsystencji warto pomóc sobie mikserem. Gotowe zakrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy na godzinę (również w cieple).

3. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy naleśniki z obu stron.

4. Farsz: Twaróg przepuszczamy przez maszynkę (ew. rozgniatamy widelcem), dodajemy pozostałe składniki na farsz, mieszamy, nakładamy do środka usmażonych naleśników, zwijamy je w rulony lub trójkąty. Możemy je jeszcze podsmażyć na patelni (nadzienie rozgrzeje się wtedy).

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje