Naleśniki z truskawkami (po 2. roku)

Każdy ma swój własny sposób robienia naleśników. Czasami warto jednak wypróbować nowy przepis. Nasz jest prosty i szybki, a naleśniki wychodzą naprawdę smaczne.

Te naleśniki smakują wyjątkowo.
Te naleśniki smakują wyjątkowo. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • oliwa do smażenia
  • 1-3 łyżki serka waniliowego
  • 10 truskawek
  • 2-4 łyżeczki kremówki

Sposób przygotowania:

1. Jajko rozbij z mlekiem i dodaj obie mąki oraz szczyptę soli. Następnie dokładnie wymieszaj składniki, by powstało ciasto.

2. Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Zmiksuj, dodając do nich serek waniliowy.

3. Usmaż naleśniki z obu stron i odstaw, żeby trochę przestygły.

4. Posmaruj naleśniki nadzieniem truskawkowym, a potem zwiń je w ruloniki.

5. Ubij śmietanę z odrobiną cukru i udekoruj nią danie.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas