Naleśniki z truskawkami (po 2. roku)
Każdy ma swój własny sposób robienia naleśników. Czasami warto jednak wypróbować nowy przepis. Nasz jest prosty i szybki, a naleśniki wychodzą naprawdę smaczne.
Składniki:
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mleka
- 1 jajko
- oliwa do smażenia
- 1-3 łyżki serka waniliowego
- 10 truskawek
- 2-4 łyżeczki kremówki
Sposób przygotowania:
1. Jajko rozbij z mlekiem i dodaj obie mąki oraz szczyptę soli. Następnie dokładnie wymieszaj składniki, by powstało ciasto.
2. Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Zmiksuj, dodając do nich serek waniliowy.
3. Usmaż naleśniki z obu stron i odstaw, żeby trochę przestygły.
4. Posmaruj naleśniki nadzieniem truskawkowym, a potem zwiń je w ruloniki.
5. Ubij śmietanę z odrobiną cukru i udekoruj nią danie.