Naleśniki zawsze wychodzą idealnie. Z tego przepisu korzysta Magda Gessler
Naleśniki to bardzo popularne danie, które często gości na polskich stołach – uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci. Chociaż mogłoby się wydawać, że naleśniki są proste w przygotowaniu i nie wymagają dużych zdolności kulinarnych, Magda Gessler zdradza, że Polacy, podczas przygotowania tej popularnej potrawy bardzo często popełniają błędy. Jak – zdaniem popularnej restauratorki – wykonać naleśniki, by były odpowiednio sprężyste i puszyste?
Naleśniki to idealny pomysł zarówno na śniadanie, jak i na lunch czy podwieczorek. W zależności od upodobań możemy podawać je ze słodkim lub słonym farszem. Niektórzy uwielbiają jeść naleśniki z dżemem lub serem, bitą śmietaną i owocami. Inni preferują naleśniki ze szpinakiem czy nawet mięsem.
Niezależnie od tego, czy przyrządzamy naleśniki na słodko, czy też na słono, powinniśmy wziąć pod uwagę, że podstawą idealnych naleśników, jest elastyczne, rozpływające się w ustach ciasto. Wykonanie ciasta naleśnikowego wydaje się stosunkowo proste. Magda Gessler - najbardziej znana w Polsce restauratorka - zaznacza jednak, że wiele osób podczas dodawania składników popełnia błąd. Jaki?
Jak zrobić idealne naleśniki? Magda Gessler zwraca uwagę na ten szczegół
Idealne ciasto naleśnikowe powinno być puszyste, jędrne i elastyczne. Aby usmażyć mistrzowskie naleśniki, należy zadbać o najdrobniejsze szczegóły. Magda Gessler - twarz polskiej gastronomii - zaznacza, że podczas przygotowywania masy na ciasto należy zwrócić uwagę na jedną, bardzo ważną kwestię - kolejność dodawania składników.
Według restauratorki, rozpoczęcie przygotowania naleśników od wlania do miski mleka, jest błędem, który może zaważyć na konsystencji ciasta. W jakiej kolejności powinniśmy dodawać składniki, by uniknąć wpadki?
Naleśniki z przepisu Magdy Gessler. Zawsze wychodzą idealne
SPOSÓB WYKONANIA
- Restauratorka radzi, by na początku przesiać mąkę przez sitko. Później powinniśmy dodać szklankę mleka i delikatnie wymieszać całość, by powstała masa o jednolitej, gładkiej konsystencji.
- Następnie do powstałej masy dodajemy szczyptę cukru oraz trzy jajka (ogrzane do temperatury pokojowej). Całość znów delikatne mieszamy.
- Później do wymieszanych składników powinniśmy dodać odrobinę wody (sprawdzając konsystencję) oraz roztopione masło klarowane. Całość znów delikatnie mieszamy.
- Tak wykonana masa sprawi, że ciasto naleśnikowe będzie jędrne i puszyste! Oczywiście pod warunkiem, że kolejność dodawana poszczególnych składników będzie zachowana.
***
Zobacz również: