Magda Gessler zdradza swój przepis na żurek. Polacy wciąż popełniają ten sam błąd!

Żurek na żytnim zakwasie cieszy się ogromną popularnością
Żurek na żytnim zakwasie cieszy się ogromną popularnościąINTERIA.PL

Tak Magda Gessler robi żurek! Ten szczegół jest niezwykle ważny

Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki! I bardzo ważne, nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany! Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku
zaznaczyła Gessler.
Sekretem idealnego żurku jest aromatyczny zakwas!
Sekretem idealnego żurku jest aromatyczny zakwas!123RF/PICSEL

Jak wykonać idealny zakwas? To proste!

Składniki

  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 litr wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
Przepis na tradycyjny żurekInteria KulinariaInteria Kulinaria
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?