Magda Gessler zdradza swój przepis na żurek. Polacy wciąż popełniają ten sam błąd!
Magdę Gessler zdecydowanie można nazwać twarzą polskiej gastronomii. Popularna restauratorka wydaje książki kucharskie, a w autorskim programie „Kuchenne rewolucje” pomaga stanąć na nogi lokalom, którym grozi bankructwo. Wiele osób na co dzień korzysta z przepisów Gessler i ufa jej radom. Tym razem gwiazda podzieliła się wskazówką, jak zrobić idealny żurek. Według niej Polacy od lat popełniają ten sam błąd! Co robimy źle?
Tak Magda Gessler robi żurek! Ten szczegół jest niezwykle ważny
Żurek to tradycyjne danie kuchni polskiej, które często gości na polskich stołach. Bez pysznego żurku większość z nas nie wyobraża sobie wielkanocnego obiadu. Co zrobić, aby danie to było smaczne i aromatyczne? Magda Gessler tłumaczy, że sekretem jest zakwas przygotowany według staropolskiej receptury. Restauratorka zaznacza, że tradycyjny żurek powinien być lekko kwaśny - łagodząc kwaskowaty posmak, całkowicie zmieniamy charakter potrawy!
Magda Gessler w rozmowie z portalem Fakt zdradziła, co jej zdaniem jest gwarantem udanego żurku. Restauratorka wyjawiła także, jaki błąd najczęściej popełniają Polacy, podczas przygotowywania tej potrawy. Wytłumaczyła, że zakwas - który stanowi serce tradycyjnego dania - powinien zostać wykonany na bazie mąki żytniej. Dzięki temu żurek ma odpowiednią konsystencję.
Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki! I bardzo ważne, nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany! Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku
Dodając do żurku śmietanę, nie tylko sprawiamy, że staje się on bardziej kaloryczny, ale także "łagodzimy" smak dania. To ogromny błąd! Tradycyjne danie wielkanocne powinno być aromatyczne!
Jak wykonać idealny zakwas? To proste!
Sposób wykonania:
Rozdrobnione ząbki czosnku połącz z innymi składnikami i wymieszaj. Całość włóż do szczelnego naczynia i zalej wodą. Zakwas przykryj czystą ściereczką lub gazą. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, codziennie mieszając. Po około pięciu dniach powinien być gotowy!
***
Zobacz również: