Naleśniki ze słodkim nadzieniem

Naleśniki na słodko mogą być podawane nie tylko na deser, ale jako danie główne. Te z twarogiem i surowym żółtkiem są bardzo delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach.

Naleśniki z twarogiem są puszyste i delikatne
Naleśniki z twarogiem są puszyste i delikatne 123RF/PICSEL

W garnuszku roztapiamy 2 łyżeczki masła. Następnie w misce ubijamy pianę z białek dwóch jaj na sztywno. Dodajemy mąkę, mleko, wodę i wlewamy roztopione masło. 

Miksujemy wszystko aż do powstania jednolitej masy. Następnie na posmarowaną tłuszczem patelnię wlewamy cienką warstwę powstałej masy i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. 

Następnie przygotowujemy nadzienie. Biały ser przeciskamy przez praskę, dodajemy 2 żółtka, cukier wanilinowy oraz cukier do smaku i mieszamy drewnianą łyżką.  

Na każdy placek smarujemy farsz i zawijamy. Można podawać z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą. 

"Ewa gotuje": Granola z bananem i jogurtem oraz batoniki kokosowePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas