Reklama

Reklama

Naleśniki ze słodkim nadzieniem

Naleśniki na słodko mogą być podawane nie tylko na deser, ale jako danie główne. Te z twarogiem i surowym żółtkiem są bardzo delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach.

Składniki

  • Ciasto na naleśniki:
  • 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej 1 i 1/2 szklanka przesianej mąki
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 jajka

Składniki

  • Farsz:
  • 300 g białego sera
  • 2 żółtka jaj
  • cukier wanilinowy
  • cukier do smaku

W garnuszku roztapiamy 2 łyżeczki masła. Następnie w misce ubijamy pianę z białek dwóch jaj na sztywno. Dodajemy mąkę, mleko, wodę i wlewamy roztopione masło. 

Miksujemy wszystko aż do powstania jednolitej masy. Następnie na posmarowaną tłuszczem patelnię wlewamy cienką warstwę powstałej masy i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. 

Następnie przygotowujemy nadzienie. Biały ser przeciskamy przez praskę, dodajemy 2 żółtka, cukier wanilinowy oraz cukier do smaku i mieszamy drewnianą łyżką.  

Na każdy placek smarujemy farsz i zawijamy. Można podawać z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą. 

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: naleśniki | biały ser | twaróg

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje