Naleśniki ze słodkim nadzieniem
Naleśniki na słodko mogą być podawane nie tylko na deser, ale jako danie główne. Te z twarogiem i surowym żółtkiem są bardzo delikatne i dosłownie rozpływają się w ustach.
W garnuszku roztapiamy 2 łyżeczki masła. Następnie w misce ubijamy pianę z białek dwóch jaj na sztywno. Dodajemy mąkę, mleko, wodę i wlewamy roztopione masło.
Miksujemy wszystko aż do powstania jednolitej masy. Następnie na posmarowaną tłuszczem patelnię wlewamy cienką warstwę powstałej masy i smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
Następnie przygotowujemy nadzienie. Biały ser przeciskamy przez praskę, dodajemy 2 żółtka, cukier wanilinowy oraz cukier do smaku i mieszamy drewnianą łyżką.
Na każdy placek smarujemy farsz i zawijamy. Można podawać z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą.