Naleśniki ze szpinakiem

Idealne na obiad!

Naleśniki szpinakowe
Naleśniki szpinakowe123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 szklanki mleka
  • 20 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • Olej
  • 1,5 kg mrożonego szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • pół kostki masła
  • 1 opakowanie sera feta
  • 30 dag sera białego półtłustego
  • 1 opakowanie śmietany 12 proc.
  • sól
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania

Przygotuj ciasto na naleśniki. Połącz mleko, jajka, mąkę, dodaj pół łyżeczki soli i wszystko zmiksuj na jednolitą masę.

Usmaż naleśniki na patelni natłuszczonej olejem.

Czosnek drobno posiekaj. Na rozgrzanej patelni podmaż posiekaną cebulę i dodaj zamrożony szpinak. Smaż pod przykryciem dopóki będzie miękki. Dodaj pół łyżeczki soli.

Fetę rozgnieć i wymieszaj z białym serem. Dodaj szpinak. Dodaj jeszcze pieprz i pomieszaj aby połączyć składniki.

Gotowym farszem posmaruj naleśniki i zwiń je wedle uznania.

Przełóż je do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wymieszaj pół szklanki mleka z solą i pieprzem i zalej nim naleśniki. Można też posypać rozdrobnionym serem mozzarella.

Piecz ok. 40 minut.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas