Naleśniki ze szpinakiem
Idealne na obiad!
Składniki
- 2 szklanki mleka
- 20 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- Olej
- 1,5 kg mrożonego szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- pół kostki masła
- 1 opakowanie sera feta
- 30 dag sera białego półtłustego
- 1 opakowanie śmietany 12 proc.
- sól
- pieprz czarny
Sposób przygotowania
Przygotuj ciasto na naleśniki. Połącz mleko, jajka, mąkę, dodaj pół łyżeczki soli i wszystko zmiksuj na jednolitą masę.
Usmaż naleśniki na patelni natłuszczonej olejem.
Czosnek drobno posiekaj. Na rozgrzanej patelni podmaż posiekaną cebulę i dodaj zamrożony szpinak. Smaż pod przykryciem dopóki będzie miękki. Dodaj pół łyżeczki soli.
Fetę rozgnieć i wymieszaj z białym serem. Dodaj szpinak. Dodaj jeszcze pieprz i pomieszaj aby połączyć składniki.
Gotowym farszem posmaruj naleśniki i zwiń je wedle uznania.
Przełóż je do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wymieszaj pół szklanki mleka z solą i pieprzem i zalej nim naleśniki. Można też posypać rozdrobnionym serem mozzarella.
Piecz ok. 40 minut.