Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Doskonała kompozycja.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Nadzienie:
- 60 dag szpinaku,
- 10 dag fety,
- 6 dag orzeszków piniowych,
- po 2 łyżki śmietanki 30 proc. i 18 proc.,
- olej
Sos:
- 4 pomidory,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- zioła prowansalskie,
- sos tabasco,
- 350 ml bulionu,
- 125 ml soku pomidorowego

Przygotowanie:

1. Ciasto przygotuj według przepisu podstawowego. Rozgrzej patelnię, smaruj tłuszczem. Na patelnię wylewaj po porcji ciasta i usmaż 12 naleśników. Sos: posiekaną cebulę i roztarty ząbek czosnku przysmaż na łyżce oliwy. Dodaj pokrojone pomidory, podsmaż. Przypraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i cukrem. Na ostrym ogniu gotuj 5 min. Przypraw tabasco.
2. Nadzienie: na łyżce oleju podsmaż orzeszki piniowe oraz drugi roztarty ząbek czosnku, dodaj szpinak. Smaż 1 min. Dołóż pokrojoną w kostkę fetę oraz śmietanę. Przypraw. Farsz rozłóż na naleśnikach. Zwijaj je w rulony. Polej gorącym sosem.
Czas przygotowania 35 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas