Naleśniki ze szpinakiem i szynką
Smakują każdemu!
Składniki:
- 1 jajko
- 1/2 szkl. mleka
- 5 łyżek mąki pszennej
- sól
- 25 dag świeżego szpinaku
- 2 szalotki (albo małe cebulki)
- 20 dag gotowanej szynki w plasterkach
- 20 dag żółtego sera
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 6 łyżeczek oleju
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mikserem mąkę z mlekiem, jajkiem i odrobiną soli. Ciasto odstaw pod przykryciem na około 10 minut, aby mąka spęczniała.
2. Szpinak przebierz, opłucz, dokładnie osusz listki i porwij je na kawałeczki. Szalotki obierz, grubo posiekaj. Szynkę oraz ser pokrój w kostkę. Natkę opłucz, osusz, posiekaj.
3. Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki oleju. Smaż na nim szalotki oraz szpinak przez 4-6 minut. Pod koniec przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszaj z szynką i serem.
4. Rozgrzej dużą patelnię. Smaruj ją pozostałym olejem. Wylewaj porcje ciasta i smaż cienkie naleśniki. Placki posmaruj nadzieniem szpinakowym. Złóż, formując rożki. Posyp przygotowaną natką.