Naleśniki ze szpinakiem i szynką

Smakują każdemu!

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. mleka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • 25 dag świeżego szpinaku
  • 2 szalotki (albo małe cebulki)
  • 20 dag gotowanej szynki w plasterkach
  • 20 dag żółtego sera
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 6 łyżeczek oleju
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1. Wymieszaj mikserem mąkę z mlekiem, jajkiem i odrobiną soli. Ciasto odstaw pod przykryciem na około 10 minut, aby mąka spęczniała.

Reklama

2. Szpinak przebierz, opłucz, dokładnie osusz listki i porwij je na kawałeczki. Szalotki obierz, grubo posiekaj. Szynkę oraz ser pokrój w kostkę. Natkę opłucz, osusz, posiekaj.

3. Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki oleju. Smaż na nim szalotki oraz szpinak przez 4-6 minut. Pod koniec przypraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wymieszaj z szynką i serem.

4. Rozgrzej dużą patelnię. Smaruj ją pozostałym olejem. Wylewaj porcje ciasta i smaż cienkie naleśniki. Placki posmaruj nadzieniem szpinakowym. Złóż, formując rożki. Posyp przygotowaną natką.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje