Naleśnikowa uczta
Dwa sposoby na pyszne naleśniki z owocami. Na sam widok cieknie ślinka!

Z kremem cytrynowym i borówkami
Składniki
- szklanka mąki ryżowej
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 50 g masła, roztopionego (plus masło do smażenia)
- szczypta soli
- szklanka borówek amerykańskich
- skórka cienko starta z cytryny
- cukier puder
- krem cytrynowy
- 3 żółtka
- 2 łyżeczki drobno startej skórki
- cytrynowej
- 1/4 szklanki soku cytrynowego
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 80 g masła
Sposób przygotowania
1. Na krem cytrynowy połącz wszystkie składniki w rondelku. Podgrzewaj je w kąpieli wodnej, mieszając przez 15 minut lub dłużej, aż krem zacznie wyraźnie gęstnieć. Zdejmij z ognia, przykryj folią, ostudź i wstaw do lodówki. 2. Przesiej mąkę ryżową. Mleko zmiksuj z jajkami, dodaj stopniowo mąkę i sól, a następnie masło. 3. Rozpuść odrobinę masła na patelni. Nałóż cienką warstwę ciasta i smaż naleśnik po minucie z każdej strony. Zdejmij naleśnik i trzymaj w cieple. Tak samo usmaż resztę naleśników. 4. Przełóż jeszcze ciepłe naleśniki kremem cytrynowym. Posyp cukrem pudrem, owocami i startą skórką cytrynową.

Czekoladowe z malinami
Składniki
- szklanka pszennej mąki
- łyżka cukru pudru
- 1 i 1/2 szklanka mleka
- 2 jajka
- 1/2 szklanki gorzkiej czekolady, posiekanej i roztopionej
- 15 g masła, roztopionego
- szklanka malin lub innych owoców
- drobny cukier do posypania
- krem
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/4 szklanki budyniu czekoladowego w proszku
- szklanka gorzkiej czekolady roztopionej
- 2 jajka roztrzepane
- 1/2 szklanki kremówki, ubitej
Sposób przygotowania
1. Przygotuj ciasto z mąki, cukru pudru, mleka i jajek. Dodaj czekoladę. 2. Smaż naleśniki na maśle, 1-2 minuty z jednej strony, 30 sekund z drugiej. 3. Na krem połącz w rondelku mleko i cukier. Podgrzewaj 2-3 minuty, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Odlej nieco mleka do szklanki i wymieszaj dokładnie z budyniem. Ponownie wlej do rondelka i gotuj całość, mieszając, 3-4 minuty. Dodaj czekoladę i jajka. Wymieszaj. Zdejmij z ognia, ostudź i dodaj kremówkę. 4. Przełóż naleśniki odrobiną kremu, złóż w ćwiartki. Podawaj z kremem, posypane owocami i drobnym cukrem.