Naleśnikowa uczta
Dwa sposoby na pyszne naleśniki z owocami. Na sam widok cieknie ślinka!
Z kremem cytrynowym i borówkami
Sposób przygotowania
1. Na krem cytrynowy połącz wszystkie składniki w rondelku. Podgrzewaj je w kąpieli wodnej, mieszając przez 15 minut lub dłużej, aż krem zacznie wyraźnie gęstnieć. Zdejmij z ognia, przykryj folią, ostudź i wstaw do lodówki.
2. Przesiej mąkę ryżową. Mleko zmiksuj z jajkami, dodaj stopniowo mąkę i sól, a następnie masło.
3. Rozpuść odrobinę masła na patelni. Nałóż cienką warstwę ciasta i smaż naleśnik po minucie z każdej strony. Zdejmij naleśnik i trzymaj w cieple. Tak samo usmaż resztę naleśników.
4. Przełóż jeszcze ciepłe naleśniki kremem cytrynowym. Posyp cukrem pudrem, owocami i startą skórką cytrynową.
Czekoladowe z malinami
Sposób przygotowania
1. Przygotuj ciasto z mąki, cukru pudru, mleka i jajek. Dodaj czekoladę.
2. Smaż naleśniki na maśle, 1-2 minuty z jednej strony, 30 sekund z drugiej.
3. Na krem połącz w rondelku mleko i cukier. Podgrzewaj 2-3 minuty, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Odlej nieco mleka do szklanki i wymieszaj dokładnie z budyniem. Ponownie wlej do rondelka i gotuj całość, mieszając, 3-4 minuty. Dodaj czekoladę i jajka. Wymieszaj. Zdejmij z ognia, ostudź i dodaj kremówkę.
4. Przełóż naleśniki odrobiną kremu, złóż w ćwiartki. Podawaj z kremem, posypane owocami i drobnym cukrem.