Naleśnikowe misiaczki na deser
Czas: około 25 minut. Porcja: 170 kcal.
Mleko wlej do miski. Dodaj mąkę przesianą razem ze szczyptą soli, cukrem waniliowym oraz szczyptą proszku do pieczenia i jajko. Składniki ubij trzepaczką lub zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na kilkanaście minut, aby zgęstniało.
Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Jeśli będzie za gęste, dodaj odrobinę wody mineralnej gazowanej.
Patelnię do smażenia naleśników dobrze rozgrzej. Posmaruj ją odrobiną masła. Gdy tłuszcz się rozpuści, wlej porcję przygotowanego ciasta.
Kolejno smaż na patelni cztery większe placki (o średnicy 12 cm), osiem małych (6 cm) i cztery zupełnie malutkie (2-3 cm). W razie potrzeby dokładaj masło.
Z dużych naleśników zrób główki, z mniejszych uszy, a z malutkich pyszczki misiaczków. W miejscu oczu umieść dowolne owoce.