Naleśnikowe ruloniki z mozzarellą
Z lekkim serem mozzarella takie danie posmakuje każdemu!

Składniki
- 3/4 szklanki mąki
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 5 łyżek wody gazowanej
- 125 mozzarelli
- opakowanie rukoli
- 15 dag cienkich plastrów szynki
- 16 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
- wykałaczki do szaszłyków
- sól
- pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1 Połącz mąkę, jaja, mleko z wodą mineralną i szczyptą soli. Ciasto odstaw na 10 minut do spęcznienia. Mozzarellę pokrój w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej nieco oleju i usmaż naleśniki. Na gotowych plackach rozłóż połowę rukoli, szynkę i ser, na końcu pomidorki.2. Każdy naleśnik zroluj i pokrój na kilka części. Nadziewaj je na wykałaczki. Wymieszaj łyżeczkę soku z cytryny z 4 łyżkami wody i 2 łyżkami oleju, dopraw solą i pieprzem. Pozostałą rukolę ułóż na talerzu. Ułóż na niej naleśnikowe ruloniki. Możesz je przed podaniem lekko podgrzać w piekarniku. Po wyjęciu skrop całość sosem i natychmiast podawaj.