Naleśnikowe sakiewki

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wlej 250 ml mleka, wbij jajka, wymieszaj.

Naleśnikowe sakiewki
Naleśnikowe sakiewkiPicsel123RF/PICSEL

Składniki na 6 sztuk:

Naleśniki:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • łyżka oleju

Nadzienie:

  • 25 dag śmietany
  • cukier waniliowy
  • kilka łyżek cukru
  • 20 dag truskawek
  • 10 dag jagód

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wlej 250 ml mleka, wbij jajka, wymieszaj. Wlej resztę mleka i olej, wymieszaj. Ciasto odstaw na 30 minut. Na patelnię wlej łyżeczkę oleju, dobrze rozgrzej. Łyżką wazową wlej porcję ciasta i rozprowadź na całym dnie. Smaż z obu stron.

2 Śmietanę ubij z cukrami. Owoce opłucz. Na środek naleśników kładź śmietanę, owoce. Zbierz brzegi w sakiewkę i zwiąż sznureczkiem.

Czas przygotowania: ok. 40 minut

Gołąbki z młodej kapustyTV Interia
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas