Naleśnikowe sakiewki
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wlej 250 ml mleka, wbij jajka, wymieszaj.
Składniki na 6 sztuk:
Naleśniki:
- 20 dag mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- łyżka oleju
Nadzienie:
- 25 dag śmietany
- cukier waniliowy
- kilka łyżek cukru
- 20 dag truskawek
- 10 dag jagód
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wlej 250 ml mleka, wbij jajka, wymieszaj. Wlej resztę mleka i olej, wymieszaj. Ciasto odstaw na 30 minut. Na patelnię wlej łyżeczkę oleju, dobrze rozgrzej. Łyżką wazową wlej porcję ciasta i rozprowadź na całym dnie. Smaż z obu stron.
2 Śmietanę ubij z cukrami. Owoce opłucz. Na środek naleśników kładź śmietanę, owoce. Zbierz brzegi w sakiewkę i zwiąż sznureczkiem.
Czas przygotowania: ok. 40 minut