Nalewka z bakalii - idealna na święta
W świątecznych przekąskach, szczególnie tych przygotowywanych na Boże Narodzenie, znajdziemy sporo bakalii. Rodzynki, suszone morele czy różne rodzaje orzechów wzbogacają smak świątecznych potraw. Bakalie - mimo że mają sporo kalorii - są bardzo zdrowe. Na okres świąteczny polecamy również przygotować nalewkę z bakalii, która umili zimowe wieczory. Oto przepis.
Wartość odżywcza bakalii
Bakalie to bardzo cenne źródło witamin i minerałów. Znajdziemy w nich między innymi witaminy: A, te z grupy B, E, a także magnez, wapń, kwas foliowy, błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Te wszystkie składniki są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Bakalie dodają energii i świetnie wpływają na pracę mózgu. Ponadto, dzięki sporej zawartości błonnika, usprawniają procesy trawienne. Nalewka z bakalii jest zatem doskonałym wyborem na święta, gdy często dokucza nam uczucie przejedzenia.
Składniki potrzebne do przygotowania nalewki
* jeden litr wody
* około 500 gramów cukru trzcinowego
* jedna laska wanilii
* kilka gwiazdek anyżu
* około 700 mililitrów spirytusu
* bakalie (około jednego kilograma w sumie):
- suszone jabłka
- suszone śliwki
- rodzynki
- suszone morele
- orzechy włoskie
- migdały
- skórka z pomarańczy
Poza tymi składnikami potrzebne będą:
* sito
* duży słój
* filtr do kawy lub gazę
* butelki lub karafki do przelania nalewki
Sposób przygotowania
1. Przygotowanie syropu
W celu przygotowania syropu należy zagotować wodę z cukrem trzcinowym oraz przyprawami (około 10 minut). Następnie odstawiamy syrop do wystygnięcia pod przykryciem. Gdy syrop wystygnie, dodajemy spirytus i dokładnie mieszamy całość.
2. Łączymy spirytus z bakaliami
Do dużego słoja wsypujemy wymieszane bakalie i zalewamy wcześniej przygotowanym syropem ze spirytusem. Następnie szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około osiem tygodni. Dwa razy w tygodniu należy wymieszać nalewkę delikatnie nią potrząsając.
3. Przecedzenie
Na koniec przecedzamy nalewkę najpierw przez gęste sito, a następnie filtrujemy (za pomocą papierowego filtra do kawy lub kilkakrotnie złożonej gazy). Wyparzamy butelki lub karafki i przelewamy do nich nalewkę. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Nalewka najlepiej smakuje po minimum miesięcznym leżakowaniu. Nabierze wówczas pięknego bursztynowego koloru.