Nalewka z dzikiej róży: Najlepsza na wzmocnienie odporności
Apetyczna i bardzo aromatyczna nalewka przyrządzana na bazie owoców lub płatków dzikiej róży uznawana jest za jeden z najskuteczniejszych i przy tym w pełni naturalnych specyfików stosowanych na wzmocnienie odporności. Dzięki rekordowej zawartości witaminy C pomaga skutecznie zwalczyć niejedną infekcję i perfekcyjnie poprawia kondycję całego organizmu. Często sięga się po nią także przy schorzeniach układu pokarmowego, wątroby, nerek czy też przy wrzodach. Które składniki sprawiają, że nalewka z dzikiej róży działa leczniczo na nasz organizm? Jak przygotować aromatyczny specyfik? Jakimi dodatkami wzmocnić jego smak? Podpowiadamy.
Dzika róża: Kilka słów o roślinie
Dzika róża pięknie wtapia się w miejski, jak i ten prowincjonalny krajobraz. Można podziwiać ją zarówno na miejskich skwerach, w parkach czy w ogródkach. Ale nie tylko. Na dziko rosnące krzewy natknąć się też łatwo w lasach i na nieużytkach. Miłośnicy ogrodnictwa cenią dziką różę przede wszystkim za jej okazały wygląd i małe wymagania pielęgnacyjne. Z kolei medycyna naturalna i branża kosmetyczna korzysta z jej walorów zdrowotnych, odżywczych i pielęgnacyjnych. Do jedzenia nadają się zarówno kusząco pachnące płatki kwiatów róży, jak i jej owoce. Najlepiej zbierać je w sierpniu i oczywiście tylko w miejscach niezanieczyszczonych szkodliwymi substancjami, takimi jak spaliny czy opryski.
Dzika róża: Co w niej znajdziemy?
Największym walorem dzikiej róży jest rekordowa zawartość witaminy C. Dostarcza jej kilkakrotnie więcej niż owoce cytrusowe. Już trzy-cztery owoce są w stanie pokryć dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę C. W życiodajnych owocach znajdziemy też solidną dawkę witamin A, B1, B2, E, K oraz kwas foliowy. Ten ostatni wykazuje między innymi działanie krwiotwórcze, a tym sam zapobiega anemii i wykazuje działanie antynowotworowe. Przyswajanie zawartych w dzikiej róży witamin ułatwiają obecne w niej polifenole, a konkretnie garbniki.
Dzika róża: Na co pomaga?
Kiedyś owoców dzikiej róży używano do leczenia wścieklizny. Obecnie - wzorem naszych babć - po sporządzaną na bazie jej owoców nalewkę sięgamy najczęściej, gdy dopadnie nas przeziębienie czy grypa. Ale z dobrodziejstw dzikiej róży korzystamy także, aby wesprzeć terapię innych dolegliwości i schorzeń, takich jak kamica nerkowa, kamica żółciowa, choroba wrzodowa żołądka czy dwunastnicy. Wykazuje też działanie krwiotwórcze, a tym samym przeciwdziała anemii, posiada właściwości przeciwzapalne i wzmacnia serce oraz dobroczynnie wpływa na układ pokarmowy i jest pomocna w przypadku nieżytów między innymi biegunek. Nadmienić też warto, że dzika róża jest naszym sprzymierzeńcem w walce z oznakami starzenia i pomaga usuwać z organizmu wolne rodniki oraz wspiera pozbycie się problemu związanego z pękającymi naczynkami.
Jak przyrządzić nalewkę z dzikiej róży?
Zdaniem niektórych nalewka przyrządzana na bazie płatków dzikiej róży ma znacznie głębszy i szlachetniejszy smak, ale owoców używa się w tym celu znacznie częściej. Oczywiście, należy je zawsze zbierać w miejscach oddalonych od dróg. Następnie trzeba je starannie wypłukać i nakłuć wykałaczką lub szpilką - tak, aby pozbyć się nadmiaru soku. Aby smak nalewki był szlachetniejszy, owoce dzikiej róży trzeba przemrozić przez dwa-trzy dni w zamrażalniku.
Składniki potrzebne do nalewki:
- 1 kg owoców dzikiej róży
- 0,75 l spirytusu
- 0,5 l wódki
- Kilka goździków
- Szczypta suszonego rumianku
- 0,5 litra wody
- 0,5 litra miodu
Sposób przygotowania nalewki
Owoce dzikiej róży należy najpierw zalać spirytusem, dodać kilka goździków i szczyptę rumianku, a następnie odstawić na kilka - najlepiej pięć - tygodni. Co kilka dni należy wstrząsać słojem. Po upływie wymaganego czasu zawartość słoja należy przecedzić, a do soku dodać ciepłą wodę połączoną z miodem oraz wódkę. Użyte proporcje pozwalają pozyskać niezbyt mocny trunek, który doskonale sprawdzi się jako specyfik stosowany w celach leczniczych i zdrowotnych. Pomoże m.in. pozbyć się uporczywych infekcji i grypy. Warto dodać, że nalewka wymaga minimum dwumiesięcznego leżakowania w chłodnym miejscu, na przykład spiżarni bądź piwnicy.
Jak przygotować nalewkę z płatków róży?
* Minimum 100 kwiatów dzikiej róży, by uzyskać 500-600 płatków
* Szklanka cukru
* Pół litra wódki
* Odrobina soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Płatki dzikiej róży porwij na kawałki, umieść w garnku, zasyp cukrem i smaż podobnie jak konfiturę przez co najmniej 30 minut. Następnie zawartość garnka przełóż do dużego słoja, a następnie dodaj sok z cytryny i zalej wszystko wódką. Następnie odstaw w chłodne miejsce na trzy miesiące. Po kwartale zawartość słoja starannie przecedź przez gazę do szklanych butelek. Te ostatnie powinny leżakować w chłodnym i zacienionym miejscu co najmniej przez miesiąc. Pozyskany trunek wyróżnia delikatny smak i piękny różowy kolor. Podobnie jak nalewka pozyskana z owoców dzikiej róży świetnie sprawdzi się w celach degustacyjnych i leczniczych.