Nalewki lecznicze
Z cebuli, czosnku, dzikiej róży czy jarzębiny nasze babcie robiły różne medykamenty. Starsze pokolenia pamiętają ukryte w głębi kredensu karafki, w których trzymano tajemne trunki, będące - według ich "producentów" - panaceum na wszystkie dolegliwości ciała i ducha.
Większość przepisów w tym zbiorze pochodzi więc z dawnych notatek, kalendarzy czy ustnych relacji. Są też i te znane kiedyś w dawnych kulturach, a dziś modne i u nas. Pomogą w codziennych kłopotach zdrowotnych, wzmocnią, podniosą odporność i kondycję. Nie zaszkodzą nikomu. Trzeba tylko pamiętać, żeby przed kuracją zasięgnąć konsultacji lekarskiej.
Winko z kwiatów czarnego bzu
Składniki: - 5-6 dużych dorodnych baldachów kwiatów,
- 1 l białego wina wytrawnego,
- kilka owoców agrestu
Przygotowanie:
Kwiatostany szybko opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, najpierw na sicie, a potem rozłożyć na czystej ściereczce. Całkowicie suche zalać winem, zakorkować i odstawić na 2-3 tygodnie. Wówczas odcedzić i odcisnąć. Przelać do ciemnej butelki i odstawić, aż nalewka dojrzeje, czyli na minimum miesiąc, ale im dłużej postoi - tym będzie smaczniejsza. Zażywać profilaktycznie po małym kieliszku w czasie zwiększonej zachorowalności na grypę.
Nasza rada:
Dawniej polecano zbierać kwiatostany czarnego bzu tuż po deszczu, jak tylko obeschną, by nie trzeba było ich myć. Dziś, przy tak bardzo zanieczyszczonym środowisku, wydaje się to ryzykowne.
Składniki:
- 300 g cebuli,
- kilka łyżek miodu,
- 3 szklanki wytrawnego białego wina ,
- sok z cytryny do smaku
Przygotowanie:
Cebulę posiekać (1), zmiksować, dodać miód i zalać winem (2). Dokładnie wymieszać i odstawić na tydzień. Przecedzić (3), doprawić sokiem z cytryny (4) i przefiltrować. Zażywać 2-3 razy dziennie po 3 łyżki na wzmocnienie organizmu, np. w czasie przedwiośnia lub po chorobie.
Składniki:
- 50 g szyszek chmielu,
- szklanka spirytusu,
- 3 jabłka
Przygotowanie:
Szyszki pokruszyć (najlepiej wałkiem na stolnicy) i zalać spirytusem. Dodać jabłka umyte i starte (bez obierania) na drobnej tarce. Odstawić w ciemne, chłodne miejsce na mniej więcej 7 dni, często poruszając naczyniem, by zawartość dokładnie się wymieszała. Wówczas przecedzić przez sito, wyłożone gazą i odstawić w butelce z ciemnego szkła. Zażywać trzy razy dziennie po łyżeczce, rozprowadzając w 1 szklanki przegotowanej letniej wody przy zaburzeniach w trawieniu.
Nasza rada:
W XIX wieku chmiel używany był jako zioło. Zbierano szyszki, gdy nabrały żółtozielonej barwy, korzystając z upraw chmielu, przeznaczonych do wyrobu piwa. Twierdzono, że roślina ta działa uspokajająco, antyseptycznie, łagodzi zaburzenia w trawieniu i regulując pracę jelit, nie dopuszcza do zbyt burzliwej fermentacji.
Składniki:
- 400 g miodu,
- 3 cytryny,
- 15 g drożdży
Przygotowanie:
Przygotować składniki (1). Do wyparzonych butelek wrzucić po kilka rodzynek (2). Miód zalać 2 litrami wrzątku i mieszać, aż się rozpuści. Dodać pokruszone drożdże, sok wyciśnięty z cytryn (3) i łyżeczkę startej z owocu skórki. Odstawić do fermentacji na noc. Przecedzić przez sito, przelać do butelek (4) i szczelnie zakorkować. Przetrzymywać w chłodnym miejscu przez 3-4 doby.
Nasza rada:
Zamiast rodzynek do butelek warto wsypać pokrojoną w kostkę suszoną morelę.
Przepisy pochodzą z książki "Nalewki lecznicze"