Reklama

Reklama

Nalewki lecznicze

Z cebuli, czosnku, dzikiej róży czy jarzębiny nasze babcie robiły różne medykamenty. Starsze pokolenia pamiętają ukryte w głębi kredensu karafki, w których trzymano tajemne trunki, będące - według ich "producentów" - panaceum na wszystkie dolegliwości ciała i ducha.

Podajemy kilka doskonałych przepisów na nalewki pochodzących z książki "Nalewki lecznicze".

Większość przepisów w tym zbiorze pochodzi więc z dawnych notatek, kalendarzy czy ustnych relacji. Są też i te znane kiedyś w dawnych kulturach, a dziś modne i u nas. Pomogą w codziennych kłopotach zdrowotnych, wzmocnią, podniosą odporność i kondycję. Nie zaszkodzą nikomu. Trzeba tylko pamiętać, żeby przed kuracją zasięgnąć konsultacji lekarskiej.

Reklama

Winko z kwiatów czarnego bzu

Składniki: - 5-6 dużych dorodnych baldachów kwiatów,
- 1 l białego wina wytrawnego,
- kilka owoców agrestu

Przygotowanie:
Kwiatostany szybko opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, najpierw na sicie, a potem rozłożyć na czystej ściereczce. Całkowicie suche zalać winem, zakorkować i odstawić na 2-3 tygodnie. Wówczas odcedzić i odcisnąć. Przelać do ciemnej butelki i odstawić, aż nalewka dojrzeje, czyli na minimum miesiąc, ale im dłużej postoi - tym będzie smaczniejsza. Zażywać profilaktycznie po małym kieliszku w czasie zwiększonej zachorowalności na grypę.
Nasza rada:
Dawniej polecano zbierać kwiatostany czarnego bzu tuż po deszczu, jak tylko obeschną, by nie trzeba było ich myć. Dziś, przy tak bardzo zanieczyszczonym środowisku, wydaje się to ryzykowne.

Winko cebulowe

Składniki:

- 300 g cebuli,
- kilka łyżek miodu,

- 3 szklanki wytrawnego białego wina ,
- sok z cytryny do smaku

Przygotowanie:
Cebulę posiekać (1), zmiksować, dodać miód i zalać winem (2). Dokładnie wymieszać i odstawić na tydzień. Przecedzić (3), doprawić sokiem z cytryny (4) i przefiltrować. Zażywać 2-3 razy dziennie po 3 łyżki na wzmocnienie organizmu, np. w czasie przedwiośnia lub po chorobie.

Nalewka chmielowa

Składniki:
- 50 g szyszek chmielu,
- szklanka spirytusu,
- 3 jabłka

Przygotowanie:

Szyszki pokruszyć (najlepiej wałkiem na stolnicy) i zalać spirytusem. Dodać jabłka umyte i starte (bez obierania) na drobnej tarce. Odstawić w ciemne, chłodne miejsce na mniej więcej 7 dni, często poruszając naczyniem, by zawartość dokładnie się wymieszała. Wówczas przecedzić przez sito, wyłożone gazą i odstawić w butelce z ciemnego szkła. Zażywać trzy razy dziennie po łyżeczce, rozprowadzając w 1 szklanki przegotowanej letniej wody przy zaburzeniach w trawieniu.
Nasza rada:
W XIX wieku chmiel używany był jako zioło. Zbierano szyszki, gdy nabrały żółtozielonej barwy, korzystając z upraw chmielu, przeznaczonych do wyrobu piwa. Twierdzono, że roślina ta działa uspokajająco, antyseptycznie, łagodzi zaburzenia w trawieniu i regulując pracę jelit, nie dopuszcza do zbyt burzliwej fermentacji.

Kwas miodowy-cytrynowy

Składniki:
- 400 g miodu,
- 3 cytryny,
- 15 g drożdży

Przygotowanie:

Przygotować składniki (1). Do wyparzonych butelek wrzucić po kilka rodzynek (2). Miód zalać 2 litrami wrzątku i mieszać, aż się rozpuści. Dodać pokruszone drożdże, sok wyciśnięty z cytryn (3) i łyżeczkę startej z owocu skórki. Odstawić do fermentacji na noc. Przecedzić przez sito, przelać do butelek (4) i szczelnie zakorkować. Przetrzymywać w chłodnym miejscu przez 3-4 doby.
Nasza rada:
Zamiast rodzynek do butelek warto wsypać pokrojoną w kostkę suszoną morelę.

Przepisy pochodzą z książki "Nalewki lecznicze"

kdc.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy