Napój z sokiem z brzozy, selerem, burakiem i tymiankiem
Opłucz seler i gałązki tymianku. Obierz burak ze skórki i za pomocą tarki pokrój go na cienkie plasterki.
Porcja na półlitrowy słoik:
- 1 łodyga selera naciowego z liśćmi
- ½ surowy burak
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 łyżka soku z brzozy
- ok. 400 ml woda mineralna
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
Opłucz seler i gałązki tymianku. Obierz burak ze skórki i za pomocą tarki pokrój go na cienkie plasterki. Ułóż plasterki buraka na dnie słoika, następnie włóż do środka łodygę selera i wlej sok z brzozy. Wrzuć do słoika kostki lodu. Gałązki tymianku dociśnij do ścianek słoika. Nalej wody mineralnej do pełna. Zamknij słoik i wstaw go na noc do lodówki. Woda jest gotowa do spożycia następnego dnia - prosto ze słoika, przez słomkę.
Czas przygotowania: 10 minut