Napoje, które skutecznie gaszą pragnienie
Niedobór wody w organizmie jest sygnalizowany uczuciem pragnienia, które możemy w różnorodny sposób ugasić, czy to pijąc wodę mineralną, czy sporządzając na jej bazie różnorodne napoje.

Zielona herbata z imbirem
4 łyżki zielonej herbaty1 litr gorącej wody (w temp 80o)10 dag cukru4 plasterki cytryny7,5 dag świeżego imbiru
Zalewamy herbatę gorącą wodą i parzymy ją przez 4 minuty, po czym wyjmujemy herbatę. Dodajemy cukier, cytrynę i imbir. Odstawiamy do lodówki na parę godzin, po czym podajemy z liśćmi świeżej mięty.
Koktajl z melona
Miksujemy miąższ z 1 melona z 12 kostkami lodu, sokiem z 2 limonek i 2 łyżkami miodu akacjowego. Mieszamy i przelewamy do szklanek
Koktajl morelowy
Miksujemy 6 moreli bez pestek, 5 dag cukru, 2 małe jogurty, parę kropli soku z limonki i 1/2 łyżeczki startej świeżo skórki z pomarańczy. Dodajemy 16 kostek lodu i dokładnie mieszamy.
Lemoniada imbirowa
2 cytryny6 szklanek wody mineralnej5 łyżek cukru starta skórka z 1 cytryny1/4 łyżeczki posiekanego, świeżego imbiru lub sproszkowanegoWyciskamy sok z 1 cytryny, drugą zaś kroimy w plasterki. Szklankę wody gotujemy z cukrem, skórką cytrynową i imbirem. Ostudzamy, łączymy z wyciśniętym sokiem i resztą zimnej wody. Do napoju wkładamy plasterki cytryny i wstawiamy do lodówki aby się schłodził.
Herbata
Herbata jest napojem dobrze gaszącym pragnienie, ale tylko wtedy gdy jest zrobiona ze słabego naparu. Sposobów parzenia herbaty jest wiele, w zależności od rodzaju. Inaczej przygotowujemy zielono, inaczej czerwona a jeszcze inaczej czarną. W każdym przypadku należy pamiętać o jednym - herbatę przygotowujemy tuż przed podaniem. W upalne dni możemy pić ją na zimno, ale podobnież gorąca nadaje się lepiej aby ugasić pragnienie. Herbatę możemy wzbogacać różnymi dodatkami: sokami, miodem, mlekiem, cukrem, cytryną i wieloma innymi.
Czarodziejski sok
50 dag dyni2 jabłka1.2 szklanki jagód lub porzeczek1 łyżeczka soku z cytrynycukierDynie myjemy, obieramy, kroimy, usuwamy nasiona. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, jagody myjemy. Z owoców przygotowujemy sok (owoce miksujemy i wyciskamy), który rozcieńczamy 3 szklankami przegotowanej wody. Dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku.
Napoje owocowe
Napoje najlepiej jest robić ze świeżych, sezonowych owoców, które są najlepsze. 2 szklanki wody gotujemy z 15 dag cukru i ostudzamy. Owoce miksujemy i mieszamy z wodą. Całość łączymy z lodem. Zamiast cukru możemy użyć do osłodzenia miodu.
Kompoty
Przygotowujemy gęsty syrop z 1 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody, skórki z 1 cytryny. 2 kawałków cynamonu, 8 goździków. Po rozpuszczeniu syropu gotujemy w nim owoce aż będą miękkie. Całość rozrzedzamy 2 lub 3 szklankami chłodnej wody.
Domowe napoje
Mrożona herbata:
na 6-8 porcji:6 szklanek wody łyżeczka zmielonych goździkówłyżeczka mielonego cynamonu1/2 szklanki cukru4 łyżeczki soku z cytryny3 czubate łyżeczki czarnej herbatyGotujemy wodę z cukrem. Dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy, wsypujemu herbatę. Gotujemy 3 min. Napój przecedzamy przez bardzo gęste sito i studzimy. Podajemy z kostki lodu.
Coś więcej niż ponczna 8-10 porcji:2 szklanki wody mineralnej, naturalnie gazowanejszklanka soku pomarańczowegoszklanka soku ananasowegoszklanka soku z białych winogronSoki mieszamy z wodą mineralną. Podajemy z kilka kostkami lodu. Ozdabiamy plastrem cytryny, świeżego ananasa.
Pomidorowa maślankana 4 porcje2 szklanki maślankiszklanka soku pomidorowegołyżka posiekanego koperku lub szczypiorkusól, cukierMaślankę roztrzepujemy z sokiem i zieleniną. Przyprawiamy do smaku solą i cukrem. Schładzamy.
Janusz Świąder