Reklama

Reklama

Napoje, które skutecznie gaszą pragnienie

Niedobór wody w organizmie jest sygnalizowany uczuciem pragnienia, które możemy w różnorodny sposób ugasić, czy to pijąc wodę mineralną, czy sporządzając na jej bazie różnorodne napoje.

Zielona herbata z imbirem



4 łyżki zielonej herbaty
1 litr gorącej wody (w temp 80o)
10 dag cukru
4 plasterki cytryny
7,5 dag świeżego imbiru

Reklama

Zalewamy herbatę gorącą wodą i parzymy ją przez 4 minuty, po czym wyjmujemy herbatę. Dodajemy cukier, cytrynę i imbir.

Odstawiamy do lodówki na parę godzin, po czym podajemy z liśćmi świeżej mięty.

Koktajl z melona



Miksujemy miąższ z 1 melona  z 12 kostkami lodu, sokiem z 2 limonek i 2 łyżkami miodu akacjowego. Mieszamy i przelewamy do szklanek

Koktajl morelowy



Miksujemy 6 moreli bez pestek, 5 dag cukru, 2 małe jogurty, parę kropli soku z limonki i 1/2 łyżeczki startej świeżo skórki z pomarańczy.
Dodajemy 16 kostek lodu i dokładnie mieszamy.

Lemoniada imbirowa



2 cytryny
6 szklanek wody mineralnej
5 łyżek cukru starta skórka z 1 cytryny
1/4 łyżeczki posiekanego,
świeżego imbiru lub sproszkowanego

Wyciskamy sok z 1 cytryny, drugą zaś kroimy w plasterki. Szklankę wody gotujemy z cukrem, skórką cytrynową i imbirem. Ostudzamy, łączymy z wyciśniętym
sokiem i resztą zimnej wody. Do napoju wkładamy plasterki cytryny i wstawiamy do lodówki aby się schłodził.

Herbata



Herbata jest napojem dobrze gaszącym pragnienie, ale tylko wtedy gdy jest zrobiona ze słabego naparu. Sposobów parzenia herbaty jest wiele, w zależności od rodzaju.
Inaczej przygotowujemy zielono, inaczej czerwona a jeszcze inaczej czarną. W każdym przypadku należy pamiętać o jednym - herbatę przygotowujemy tuż przed
podaniem.

W upalne dni możemy pić ją na zimno, ale podobnież gorąca nadaje się lepiej aby ugasić pragnienie. Herbatę możemy wzbogacać różnymi dodatkami: sokami, miodem,
mlekiem, cukrem, cytryną i wieloma innymi.

Czarodziejski sok



50 dag dyni
2 jabłka
1.2 szklanki jagód lub porzeczek
1 łyżeczka soku z cytryny
cukier

Dynie myjemy, obieramy, kroimy, usuwamy nasiona. Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, jagody myjemy. Z owoców przygotowujemy sok (owoce miksujemy i wyciskamy), który rozcieńczamy 3 szklankami przegotowanej wody. Dodajemy sok z cytryny i cukier do smaku.

Napoje owocowe



Napoje najlepiej jest robić ze świeżych, sezonowych owoców, które są najlepsze. 2 szklanki wody gotujemy z 15 dag cukru i ostudzamy. Owoce miksujemy i mieszamy z wodą. Całość łączymy z lodem. Zamiast cukru możemy użyć do osłodzenia miodu.

Kompoty



Przygotowujemy gęsty syrop z 1 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody, skórki z 1 cytryny. 2 kawałków cynamonu, 8 goździków. Po rozpuszczeniu syropu gotujemy
w nim owoce aż będą miękkie. Całość rozrzedzamy 2 lub 3 szklankami chłodnej wody.

Domowe napoje



Mrożona herbata:

na 6-8 porcji:
6 szklanek wody
łyżeczka zmielonych goździków
łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 szklanki cukru
4 łyżeczki soku z cytryny
3 czubate łyżeczki czarnej herbaty

Gotujemy wodę z cukrem. Dodajemy sok z cytryny oraz przyprawy, wsypujemu herbatę. Gotujemy 3 min. Napój przecedzamy przez bardzo gęste sito i studzimy. Podajemy z kostki lodu.

Coś więcej niż poncz

na 8-10 porcji:
2 szklanki wody mineralnej,
naturalnie gazowanej
szklanka soku pomarańczowego
szklanka soku ananasowego
szklanka soku z białych winogron
Soki mieszamy z wodą mineralną. Podajemy z kilka kostkami lodu.  Ozdabiamy plastrem cytryny, świeżego ananasa.

Pomidorowa maślanka

na 4 porcje
2 szklanki maślanki
szklanka soku pomidorowego
łyżka posiekanego koperku lub
szczypiorku
sól, cukier

Maślankę roztrzepujemy z sokiem i zieleniną. Przyprawiamy do smaku solą i cukrem. Schładzamy.

Janusz Świąder

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje