Napoleonka
Oto przepis na ciasto, które smakuje wyśmienicie. Dzieciom podaj je z ciepłym kakao, dorosłym z aromatyczną kawą.
Składniki na 12-15 porcji:
Na ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 25 dag masła
- 20 dag letniej wody
- szczypta soli
Na krem:
- 500 ml mleka
- 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 15 dag cukru
- 6 żółtek
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 10 dag miękkiego masła
- cukier puder
Przygotowanie:
1. Do mąki dodaj sól oraz wodę. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 min. Zimne masło pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Schłodzone ciasto rozwałkuj na kwadrat o bokach 30x30 cm. Na środku ułóż obok siebie kawałki masła. Boki ciasta zawiń do środka, tak, aby przykryły masło i rozwałkuj na kwadrat. Ciasto ponownie złóż z obu stron do środka i jeszcze raz rozwałkuj. Zawiń w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Czynność z wałkowaniem i składaniem ciasta powtórz dwukrotnie. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na placki o wymiarach blaszki. Piecz 10-12 minut w temperaturze 220-240°C.
2. 125 ml mleka wymieszaj z żółtkami i mąkami. Pozostałe mleko wraz ze śmietanką i cukrami zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, wlej masę żółtkową i mieszając gotuj, aż zgęstnieje. Masło utrzyj mikserem na puch i powoli dodawaj wystudzony budyń. Pierwszy kawałek ciasta posmaruj kremem, przykryj drugim. Wierzch oprósz cukrem pudrem.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 390 kilokalorii