Naturalne alternatywy dla barwników produktów spożywczych

Jedzenie nie byłoby apetyczne, gdyby nie było kolorowe. Jednak zanim weźmiemy do ust taki produkt, sprawdźmy, czy barwniki w nim użyte są naturalne. Sztuczne barwniki zawierają substancje chemiczne takie jak pochodne smoły, węglowodory oraz petrochemikalia. Nie mają one żadnej wartości odżywczej i według niektórych badań mogą powodować wiele problemów zdrowotnych i behawioralnych. To właśnie z powodu sztucznych barwników ludzie unikają zawierających je produktów i szukają ich naturalnych zamienników. Ty możesz zrobić to samo.

naturalne barwniki
naturalne barwniki© Photogenica

Czerwony

barwienie burakami
© Photogenica

Buraki mają bardzo żywy, czerwony kolor. Mają także lekko orzechowy posmak, dlatego nadają się do wypieków. Aby uzyskać czerwony kolor, wystarczy zrobić sok z buraków lub puree. Aby to zrobić, potrzebujesz:

1 szklankę świeżych buraków (lub buraków z puszki),

taką ilość wody, aby zakryła buraki,

2 łyżeczki octu.

1. Umieść buraki w garnku i dolej do nich wody, tak aby je zakryła. Następnie zagotuj je, zmniejsz ogień i duś je przez pół godziny. Wyjmij buraki wtedy, kiedy będą trochę twardsze niż wtedy, kiedy przygotowywałabyś je do jedzenia.

2. Odcedź buraki i oddziel od nich sok. Obierz i pokrój je, zanim z powrotem dodasz je do soku i pozostaw na 4 godziny.

3. Ponownie odcedź płyn i usuń co najmniej 3/4 szklanki soku. Dodaj ocet. Teraz możesz użyć płynu jako barwnika.

Żółty

barwienie kurkumą
© Photogenica

Kurkuma ma jasny żółty kolor, który idealnie nadaje się do barwienia produktów spożywczych. Aby to zrobić, potrzebujesz:

kurkumę,

wodę,

pojemnik,

garnek.

Nalej do garnka 2 szklanki wody i umieść go na kuchence. Poczekaj, aż woda zacznie się gotować i zdejmij garnek z ognia. Teraz wlej 1 szklankę wody do miski i wymieszaj ją z kurkumą. Możesz dodać więcej wody, w zależności od tego, jaki kolor chcesz uzyskać.

Niebieski

barwienie jagodami
© Photogenica

Aby przygotować niebieski barwnik z jagód, potrzebujesz:

1 szklankę jagód,

tyle wody, aby przykryła jagody,

pojemnik,

garnek.

Umieść jagody w rondlu i zalej je taką ilością wody, aby je przykryła. Pozwól, aby woda zagotowała się na średnim ogniu, a następnie duś jagody przez 30 minut lub do momentu, aż staną się miękkie. Teraz zgnieć owoce widelcem i pozostaw je na 5-10 minut. Po tym czasie odcedź jagody i przelej płyn do pojemnika.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas