Naturalne barwniki do pisanek
Ozdabianie wielkanocnych jajek wcale nie musi być skomplikowane i kosztowne.
Skorzystaj z naturalnych barwników, a bez trudu wykonasz kolorowe cudeńka, które ozdobią świąteczny stół oraz koszyczek ze święconką.
Żółte
Taki kolor uzyskasz, gotując jajka w wywarze z liści brzozy, olchy oraz kory młodej jabłoni. Złocisty odcień zyskają skorupki jajek ugotowanych w wywarze z kwiatów nagietka.
Czerwone
Aby pisanki zyskały czerwoną barwę (od jasnej do ciemnokarminowej), jajka gotuj z mieszanką: suchych łupinek cebuli, owoców czarnego bzu, suszonych jagód, pokruszonej kory dębu oraz z szyszkami olchowymi. Wszystkie te składniki powinny się znaleźć w garnku razem.
Zielone
Pisanki w kolorze wiosny powstaną po ugotowaniu na twardo jajek w wywarze przygotowanym z pędów młodego żyta, trawy jemiołowej, pokrzywy, szpinaku, a także liści barwinka czy kwiatów fiołka.
Brunatne
Brunatne jajka otrzymasz, gotując je w wywarze z igłami jodłowymi, korą dębu lub łupinkami orzecha włoskiego. Na taki kolor zabarwisz jajka także wywarem z kawy. Jeśli chcesz, by ciemne pisanki pięknie błyszczały, po ufarbowaniu dobrze je osusz, a potem posmaruj olejem.