Nie kupuj pesto, zrób je!

Domowe, własnej roboty pesto można przygotować z rodzimej pietruszki. Dodać do niego można również liście pokrzywy - radzi Maia Sobczak w swej najnowszej książce "Qmam kasze. Do ostatniego okruszka".

Zielone pesto
Zielone pesto123RF/PICSEL

Do przygotowania pesto potrzebujemy: 2 pęczki natki pietruszki, 4 ząbki czosnku, szklankę oleju rzepakowego, garść prażonych orzechów ziemnych, różową sól, kawałek twardego sera typu parmezan lub grana padano.

Natkę pietruszki obieramy z liści, czosnek obieramy z łupin. Wszystkie składniki blendujemy z dodatkiem pół łyżeczki soli i twardego sera.

Takie pesto można z robić z różnych liści, np. z młodej pokrzywy, natki pietruszki, natki marchewki, rukwi wodnej czy bazylii. "Dodaję do nich oliwę z oliwek albo inny olej tłoczony na zimno, garść wymieszanych orzechów, łyżkę sosu sojowego, odrobinę soku z cytryny i zamiast sera - łyżeczkę nieaktywnych płatków drożdżowych" - autorka podaje tez możliwości modyfikacji przepisu.

Właściwie zasada Mai Sobczak jest jedna: pesto "można ukręcić ze wszystkich liści, które są jadalne i soczyście zielone". (PAP Life)

autorka: Dorota Kieras

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas