Nie masz pomysłu na obiad? Makaron ze szpinakiem i fetą to doskonała opcja

Jeszcze nie tak dawno szpinak nie był zaliczany do lubianych warzyw, ale obecnie często gości na naszych stołach. Nic dziwnego, bo ma bardzo dużo substancji odżywczych, a współcześnie przyrządza się go w taki sposób, że nie przypomina nijakiej i bezsmakowej brei, którą niektórzy pamiętają z dzieciństwa. Jeśli czas nagli, a brzuchy domowników burczą, to można im zaserwować szpinak z makaronem i serem feta. To błyskawiczne danie zawsze się sprawdzi.

Makaron ze szpinakiem i serem feta to idealne połącznie obiadowe
Makaron ze szpinakiem i serem feta to idealne połącznie obiadowe123RF/PICSEL

Makaron ze szpinakiem i serem feta? To dobry pomysł

Sekret dania jest nie tylko fakt, że przygotowuje się je błyskawicznie, ale szpinak wyróżnia się wieloma wartościami zdrowotnymi. Przede wszystkim jest źródłem cennych witamin: A, C oraz E, które nie tylko korzystnie wpływają na kondycję organizmu. Taki zestaw substancji może poprawić wygląd skóry, dbać o narząd wzorku, poprawiać odporność oraz zahamować oznaki starzenia się organizmu. Ponadto witaminy te zaliczane są do naturalnych przeciwutleniaczy, czyli usuwają szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny oraz mogą zapobiegać chorobom cywilizacyjnym.

Już garść tych faktów powinna przekonać tych, którzy są wokół szpinaku sceptyczni, do włączenia go do obiadowego menu, zwłaszcza w duecie z fetą.

Makaron ze szpinakiem i serem fetą - składniki

  • 500 gramów szpinaku,
  • 500 gramów dowolnego makaronu,
  • kostka sera typu feta,
  • śmietana 30 lub 36 proc.,
  • dwa ząbki czosnku.

Przygotowanie:

  • Świeży szpinak należy dokładnie umyć i oczyścić, a następnie dobrze wysuszyć.
  • W międzyczasie trzeba fetę pokroić w kostkę i odłożyć na bok.
  • Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na rozgrzaną patelnie podsmażyć czosnek, dodać szpinak oraz podlać odrobiną śmietany tak, aby liście zmiękły. Całość dusić pod przykryciem ok. pięciu minut.
  • Do gotującego się szpinaku dodać pokrojoną fetę, dokładnie wymieszać w taki sposób, aby ser się rozpuścił.
  • W wypadku, gdy sos jest za gęsty, można dodać śmietanę. Tyle, aby otrzymać satysfakcjonująca nas konsystencję.
  • Ugotowany i odcedzony makaron dodać na patelnię i przyprawić danie do smaku.
  • Tak przygotowany makaron ze szpinakiem i serem feta jest już gotowy do spożycia

O tym nie zapominaj

Makaron ze szpinakiem i serem feta nie wymaga solenia. Dlaczego? Ponieważ feta sama w sobie jest bardzo słona. Warto wiedzieć, że szpinak zawiera szczawiany, które mogą być w nadmiarze szkodliwe dla zdrowia. Dlatego też nie każdy może jeść go bez ograniczeń, a szczególnie ci, którzy cierpią z powodu kamicy nerkowej. Na szczęście, działanie szczawianów można zneutralizować, dodając produkty bogate w wapń - w tym przypadku śmietanę i fetę.

Jeśli akurat nie mamy pod ręką świeżego szpinaku, można sięgnąć po mrożony. Przed gotowaniem trzeba jednak go rozmrozić, a następnie odsączyć z nadmiaru wody.

Utarło się przekonanie, że szpinak jest bogatym źródłem żelaza, jednak okazuje się, że istnieją produkty, które mają go zdecydowanie więcej. Ponadto żelazo w szpinaku jest słabiej wchłaniane przez organizm.

Szybkie naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowymInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas