Nie masz pomysłu na obiad? Makaron ze szpinakiem i fetą to doskonała opcja

Makaron ze szpinakiem i serem feta to idealne połącznie obiadowe
Makaron ze szpinakiem i serem feta to idealne połącznie obiadowe123RF/PICSEL

Makaron ze szpinakiem i serem feta? To dobry pomysł

Makaron ze szpinakiem i serem fetą - składniki

  • 500 gramów szpinaku,
  • 500 gramów dowolnego makaronu,
  • kostka sera typu feta,
  • śmietana 30 lub 36 proc.,
  • dwa ząbki czosnku.
  • Świeży szpinak należy dokładnie umyć i oczyścić, a następnie dobrze wysuszyć.
  • W międzyczasie trzeba fetę pokroić w kostkę i odłożyć na bok.
  • Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na rozgrzaną patelnie podsmażyć czosnek, dodać szpinak oraz podlać odrobiną śmietany tak, aby liście zmiękły. Całość dusić pod przykryciem ok. pięciu minut.
  • Do gotującego się szpinaku dodać pokrojoną fetę, dokładnie wymieszać w taki sposób, aby ser się rozpuścił.
  • W wypadku, gdy sos jest za gęsty, można dodać śmietanę. Tyle, aby otrzymać satysfakcjonująca nas konsystencję.
  • Ugotowany i odcedzony makaron dodać na patelnię i przyprawić danie do smaku.
  • Tak przygotowany makaron ze szpinakiem i serem feta jest już gotowy do spożycia

O tym nie zapominaj

Szybkie naleśniki ze szpinakiem i serem pleśniowymInteria Kulinaria