Nie masz pomysłu na obiad? Makaron ze szpinakiem i fetą to doskonała opcja
Jeszcze nie tak dawno szpinak nie był zaliczany do lubianych warzyw, ale obecnie często gości na naszych stołach. Nic dziwnego, bo ma bardzo dużo substancji odżywczych, a współcześnie przyrządza się go w taki sposób, że nie przypomina nijakiej i bezsmakowej brei, którą niektórzy pamiętają z dzieciństwa. Jeśli czas nagli, a brzuchy domowników burczą, to można im zaserwować szpinak z makaronem i serem feta. To błyskawiczne danie zawsze się sprawdzi.
Makaron ze szpinakiem i serem feta? To dobry pomysł
Sekret dania jest nie tylko fakt, że przygotowuje się je błyskawicznie, ale szpinak wyróżnia się wieloma wartościami zdrowotnymi. Przede wszystkim jest źródłem cennych witamin: A, C oraz E, które nie tylko korzystnie wpływają na kondycję organizmu. Taki zestaw substancji może poprawić wygląd skóry, dbać o narząd wzorku, poprawiać odporność oraz zahamować oznaki starzenia się organizmu. Ponadto witaminy te zaliczane są do naturalnych przeciwutleniaczy, czyli usuwają szkodliwe produkty przemiany materii i toksyny oraz mogą zapobiegać chorobom cywilizacyjnym.
Już garść tych faktów powinna przekonać tych, którzy są wokół szpinaku sceptyczni, do włączenia go do obiadowego menu, zwłaszcza w duecie z fetą.
Makaron ze szpinakiem i serem fetą - składniki
- 500 gramów szpinaku,
- 500 gramów dowolnego makaronu,
- kostka sera typu feta,
- śmietana 30 lub 36 proc.,
- dwa ząbki czosnku.
Przygotowanie:
- Świeży szpinak należy dokładnie umyć i oczyścić, a następnie dobrze wysuszyć.
- W międzyczasie trzeba fetę pokroić w kostkę i odłożyć na bok.
- Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na rozgrzaną patelnie podsmażyć czosnek, dodać szpinak oraz podlać odrobiną śmietany tak, aby liście zmiękły. Całość dusić pod przykryciem ok. pięciu minut.
- Do gotującego się szpinaku dodać pokrojoną fetę, dokładnie wymieszać w taki sposób, aby ser się rozpuścił.
- W wypadku, gdy sos jest za gęsty, można dodać śmietanę. Tyle, aby otrzymać satysfakcjonująca nas konsystencję.
- Ugotowany i odcedzony makaron dodać na patelnię i przyprawić danie do smaku.
- Tak przygotowany makaron ze szpinakiem i serem feta jest już gotowy do spożycia
O tym nie zapominaj
Makaron ze szpinakiem i serem feta nie wymaga solenia. Dlaczego? Ponieważ feta sama w sobie jest bardzo słona. Warto wiedzieć, że szpinak zawiera szczawiany, które mogą być w nadmiarze szkodliwe dla zdrowia. Dlatego też nie każdy może jeść go bez ograniczeń, a szczególnie ci, którzy cierpią z powodu kamicy nerkowej. Na szczęście, działanie szczawianów można zneutralizować, dodając produkty bogate w wapń - w tym przypadku śmietanę i fetę.
Jeśli akurat nie mamy pod ręką świeżego szpinaku, można sięgnąć po mrożony. Przed gotowaniem trzeba jednak go rozmrozić, a następnie odsączyć z nadmiaru wody.
Utarło się przekonanie, że szpinak jest bogatym źródłem żelaza, jednak okazuje się, że istnieją produkty, które mają go zdecydowanie więcej. Ponadto żelazo w szpinaku jest słabiej wchłaniane przez organizm.
Zobacz także:
Kotlety szarpane z serem