Jajka w sosie chrzanowym - hit tegorocznych świąt!

Jaja w sosie chrzanowym z rzodkiewką i szczypiorkiem to ekspresowy przepis na Wielkanoc
Jaja w sosie chrzanowym z rzodkiewką i szczypiorkiem to ekspresowy przepis na WielkanocCanvaProINTERIA.PL

Jajka w sosie - prosty trik na wielkanocną przekąskę

Jajka w sosie chrzanowym są lekkie, wyraziste i zawsze elegancko prezentują się na stole. Ten przepis jest banalnie prosty, a efekt zaskakująco pyszny. Sos ma delikatną ostrość i fajnie podkręca smak jajek.
przyznaje Joanna Małagowska, autorka przepisu

Wiosenne jajka w sosie chrzanowym

  • 5-6 jajek
  • ½ pęczka rzodkiewek
  • ½ czerwonej papryki
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  1. Ugotuj jajka na twardo (ok. osiem minut od momentu wrzenia), zalej zimną wodą i obierz.
  2. Pokrój jajka na połówki.
  3. Posiekaj rzodkiewkę, ogórki i paprykę - wszystko w drobną kostkę.
  4. W osobnej misce wymieszaj majonez, śmietanę, przeciśnięty czosnek, chrzan oraz przyprawy. Dopraw do smaku.
  5. Wymieszaj sos z warzywami, dodaj szczypiorek.
  6. Przełóż sos do półmiska, ułóż na nim połówki jajek. Udekoruj rzodkiewką lub koperkiem.
  7. Podawaj z pieczywem, najlepiej schłodzone.

A może inny sos?

  1. Sos tatarski - na bazie majonezu, z ogórkami kiszonymi i grzybkami.
  2. Sos musztardowy - kremowy, lekko słodki, z miodem i odrobiną soku z cytryny.
  3. Sos koperkowy z jogurtem - lekki, świeży, idealny na wiosnę.
  4. Sos z awokado - zielony, kremowy, pięknie kontrastuje z jajkami.
  5. Sos curry z jogurtem - Wielkanoc z lekko orientalnym twistem.
Ada Florentyna Pawlak. Transhumanizm i uzależnienie od AIINTERIA.PL