Okrasa uratuje Wielkanoc. Podał swój genialny przepis na żurek
Żurek to jedna z najsmaczniejszych, polskich zup, która bardzo często doceniania jest przez obcokrajowców odwiedzających kraj nad Wisłą. Podstawą tego dania jest dobrej jakości zakwas, ale chcąc cieszyć się doskonałym smakiem i aromatem żurku, nie można zapominać o istotnych detalach. A właśnie na nie uwagę zwraca ceniony kucharz Karol Okrasa, który podzielił się swoim przepisem na doskonały żurek chrzanowy.

Czym się różni żurek od barszczu białego?
Na początek rozwiejmy wątpliwości. Żurek to nie to samo, co barszcz biały. Na czym polega różnica? Otóż do żuru używa się zakwasu z mąki żytniej, natomiast zakwas do barszczu białego przygotowuje się z mąki pszennej.
W związku z tym zazwyczaj barszcz biały jest w smaku nieco łagodniejszy od jego kuzyna - żurku.
Czytaj także: Chrupiące kotlety schabowe z zamrażarki? To możliwe
Czym charakteryzuje się smaczny żurek chrzanowy?
Żurku nie da się zrobić bez zakwasu. Ten z kolei możemy przygotować sami, ale z powodzeniem można również sięgnąć w sklepie po gotowy, dobrej jakości zakwas. Pamiętajmy, by wybierać zakwas z mąki żytniej.
Co jeszcze powinien zawierać smaczny żurek? Aromat wędzonki, a ten uzyskamy, dodając m.in. boczek i wędzoną kiełbasę. Podstawą są również pyszne, suszone grzyby. Teraz pozostaje odpowiedzieć na pytanie, jak przygotować dobry żurek chrzanowy. Na szczęście Karol Okrasa na youtubowym kanale Kuchni Lidla podzielił się swoim przepisem na tę zupę. Oto żurek kulinarnego mistrza Okrasy.
Zobacz również: Hit na wielkanocnym stole. Nie taka zwykła sałatka jajeczna
Żurek chrzanowy - składniki
Bulion warzywny z grzybami
- włoszczyzna - 1 pęczek,
- suszone grzyby - 10 szt.
- ziele angielskie - 4 szt.
- liście laurowe - 4 szt.
Żurek
- zakwas z mąki żytniej - 500 ml,
- bulion warzywny z grzybami - 500 ml,
- cebula - 1 szt.,
- kiełbasa śląska - 500 g,
- suszony majeranek - 2 łyżki,
- chrzan tarty - 4 łyżeczki,
- czosnek - 2 ząbki,
- śmietanka UHT 30 proc. - 150 ml,
- cukier - 1 szczypta,
- natka pietruszki,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Żurek chrzanowy - przepis
Zaczynamy od namoczenia grzybów, a następnie należy je ugotować wraz z jarzynami. Wywaru po grzybach i jarzynach nie pozbywamy się. Ugotowane grzyby kroimy w cienkie paski. Cebulę siekamy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy cebulę wraz z grzybami. Tych składników nie powinniśmy przypiekać, bowiem grzyby zrobią się gorzkie. Lekko zeszkloną cebulę z grzybami przekładamy z patelni do garnka, w którym będziemy gotować żurek.
Na tę samą patelnię dolewamy oleju i przesmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę śląską. Lekko wytopiona kiełbasa wędruje do garnka z cebulą i grzybami. Starajmy się odseparować kiełbasę od tłuszczu pozostałego na patelni.
Do garnka wlewamy pół litra zakwasu z mąki żytniej i pół litra wywaru jarzynowo-grzybowego. Zawartość garnka mieszamy i włączamy palnik. Do garnka wkładamy posiekany w plastry czosnek. Doprawiamy majerankiem, pieprzem i solą, zawartość garnka doprowadzamy do zagotowania.
Gdy zupa się zagotuje, dodajemy śmietankę oraz chrzan tarty. Mieszamy. Zupa ponownie powinna się zagotować na małej mocy palnika. Na koniec próbujemy zupę i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Do zupy dajemy odrobinę cukru i posiekaną natkę pietruszki. Ponownie mieszamy. Gotowe!