Nie spojrzysz już na masło i margarynę. Trzy idealne pasty polecane sercowcom

Oprac.: Agnieszka Kasprzyk

Osoby z problemami krążenia powinny zwracać szczególną uwagę na swoją dietę. Niewinne smarowidła do chleba mogą wzmagać miażdżycę i prowadzić do zatykania tętnic. Na liście głównych winowajców znajduje się masło, jeden z popularniejszych dodatków do kanapek. Na szczęście można je zastąpić: mamy przepis na pyszne i zdrowe smarowidła dla sercowców.

Trzy pasty dla sercowców. Nie spojrzysz już na masło i margarynę
Trzy pasty dla sercowców. Nie spojrzysz już na masło i margarynę123RF/PICSEL

Osoby chorujące na serce, nadciśnienie czy miażdżycę nie mają łatwego życia. Jest wiele produktów, których powinny unikać. Odnosi się to do wszelkiego rodzaju smarowideł. Wszyscy wiedzą, że masło i smalec nie są dla nich najlepszym wyborem, bo zawierają duże ilości kwasów nasyconych. Podobnie jest z topionymi serami i tłustymi sosami typu majonez.  Na szczęście są smarowidła idealne dla sercowców. Mamy dla was trzy proste przepisy.

Pasta z tofu: alternatywne smarowidło dla sercowców

Pasta z tofu jest delikatna i kremowa, a zmieniając niektóre dodatki, można żonglować jej smakiem. Tajemnicą jej właściwości zdrowotnych jest tofu, bogate w białko roślinne i izoflawony. To właśnie te elementy pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL.

Tofu może posłużyć za bazę do pysznej pasty
Tofu może posłużyć za bazę do pysznej pasty123RF/PICSEL

Składniki: 

  • 200 g tofu (najlepiej naturalne, jedwabiste lub zwykłe); 
  • 2 łyżki oliwy extra virgin; 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny; 
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie); 
  • 1 łyżeczka musztardy; 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii; 
  • sól i pieprz do smaku.  

Sposób przygotowania:  
 

  1. Tofu pokrusz i wrzuć do blendera. Dodaj oliwę, sok z cytryny, musztardę i przyprawy.  
  2. Zmiksuj na gładką pastę - jeśli jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody lub więcej oliwy. 
  3. Jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki, dodaj suszone pomidory, posiekane oliwki lub ulubione zioła.  

Świeżo zrobioną pastę przełóż do słoiczka. Możesz ją przechowywać w lodówce przez 4 do 5 dni.  

Pasta z buraków: przepis na lekko słodkie smarowidło

Buraki są bogate w azotany, które obniżają ciśnienie krwi i poprawiają krążenie. Ich zaletą jest również niewysoka cena oraz to, że są dostępne przez cały rok. Smarowidło wyjdzie lekko słodkawe, ale jeśli nie lubisz takiego posmaku, możesz go zneutralizować, dodając sok z cytryny. Przepis na pastę z buraków jest banalnie prosty.

Pasta z buraków
Pasta z buraków 123RF/PICSEL

Składniki: 

  • 2 średnie buraki (ugotowane lub upieczone); 
  • 2 łyżki tahini (pasta sezamowa); 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny; 
  • 1 łyżeczka oliwy; 
  • 1 mały ząbek czosnku; 
  • Sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: 

  1. Buraki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Wrzuć do blendera razem z tahini, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. 
  3. Zmiksuj całość na gładką masę, dopraw solą i pieprzem. Jeśli lubisz, możesz dodać kmin rzymski, orzechy włoskie lub ziarna słonecznika.  

Tak przygotowane smarowidło przełóż do słoika. Pastę z buraków możesz przechowywać w lodówce do 5 dni.

Pasta z pestek dyni: alternatywa dla masła orzechowego

Masło orzechowe nie jest szkodliwe dla naszego serca, ale często zawiera dużo soli, sztucznych dodatków oraz cukier. O wiele zdrowszym zamiennikiem będzie dla niego samodzielnie przygotowana pasta z pestek dyni. Są one bogate w magnez, cynk i zdrowe tłuszcze wspomagające serce. Przepis na pastę z pestek dyni jest tani i prosty.

Pasta z pestek dyni
Pasta z pestek dyni 123RF/PICSEL

Składniki: 

  • ½ szklanki pestek dyni (uprażonych na suchej patelni) 
  • 2 łyżki oliwy lub oleju lnianego 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • ½ łyżeczki kurkumy 
  • Sól i pieprz do smaku 
  • Opcjonalnie: odrobina wody do rozrzedzenia 

Przygotowanie: 

  1. Upraż pestki z dyni na suchej patelni, po czym poczekaj, aż wystygną.  
  2. Wrzuć pestki do blendera, dodaj oliwę, sok z cytryny, kurkumę, sól i pieprz. 
  3. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji - jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody. 
  4. Możesz dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego, jeśli wolisz słodszy smak. 
  5. Pastę z dyni przełóż do słoika. Możesz ją przechowywać w lodówce nawet do tygodnia.  
Magdalena Sobkowiak-Czarnecka o sile kobiet i wspieraniu sięINTERIA.PL