Nie spojrzysz już na masło i margarynę. Trzy idealne pasty polecane sercowcom

Trzy pasty dla sercowców. Nie spojrzysz już na masło i margarynę
Trzy pasty dla sercowców. Nie spojrzysz już na masło i margarynę123RF/PICSEL

Pasta z tofu: alternatywne smarowidło dla sercowców 

Tofu może posłużyć za bazę do pysznej pasty
Tofu może posłużyć za bazę do pysznej pasty123RF/PICSEL
  • 200 g tofu (najlepiej naturalne, jedwabiste lub zwykłe); 
  • 2 łyżki oliwy extra virgin; 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny; 
  • 1 ząbek czosnku (opcjonalnie); 
  • 1 łyżeczka musztardy; 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub bazylii; 
  • sól i pieprz do smaku.  
  1. Tofu pokrusz i wrzuć do blendera. Dodaj oliwę, sok z cytryny, musztardę i przyprawy.  
  2. Zmiksuj na gładką pastę - jeśli jest zbyt gęsta, dodaj odrobinę wody lub więcej oliwy. 
  3. Jeśli wolisz bardziej wyraziste smaki, dodaj suszone pomidory, posiekane oliwki lub ulubione zioła.  

Pasta z buraków: przepis na lekko słodkie smarowidło 

Pasta z buraków
Pasta z buraków 123RF/PICSEL
  • 2 średnie buraki (ugotowane lub upieczone); 
  • 2 łyżki tahini (pasta sezamowa); 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny; 
  • 1 łyżeczka oliwy; 
  • 1 mały ząbek czosnku; 
  • Sól i pieprz do smaku.
  1. Buraki obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Wrzuć do blendera razem z tahini, czosnkiem, oliwą i sokiem z cytryny. 
  3. Zmiksuj całość na gładką masę, dopraw solą i pieprzem. Jeśli lubisz, możesz dodać kmin rzymski, orzechy włoskie lub ziarna słonecznika.  

Pasta z pestek dyni: alternatywa dla masła orzechowego 

Pasta z pestek dyni
Pasta z pestek dyni 123RF/PICSEL
  • ½ szklanki pestek dyni (uprażonych na suchej patelni) 
  • 2 łyżki oliwy lub oleju lnianego 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • ½ łyżeczki kurkumy 
  • Sól i pieprz do smaku 
  • Opcjonalnie: odrobina wody do rozrzedzenia 
  1. Upraż pestki z dyni na suchej patelni, po czym poczekaj, aż wystygną.  
  2. Wrzuć pestki do blendera, dodaj oliwę, sok z cytryny, kurkumę, sól i pieprz. 
  3. Miksuj do uzyskania kremowej konsystencji - jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody. 
  4. Możesz dodać odrobinę miodu lub syropu klonowego, jeśli wolisz słodszy smak. 
  5. Pastę z dyni przełóż do słoika. Możesz ją przechowywać w lodówce nawet do tygodnia.  
Magdalena Sobkowiak-Czarnecka o sile kobiet i wspieraniu sięINTERIA.PL