Nie tuczą i dają energię na cały dzień. Idealne śniadania w upalne dni

Smoothie bowl doskonale ochłodzi nawet w najbardziej upalny poranek
Smoothie bowl doskonale ochłodzi nawet w najbardziej upalny poranek123RF/PICSEL

Śniadaniowy smoothie bowl z owocami leśnymi

Zobacz również:

    • 1 garść truskawek
    • 1 garść malin
    • 1 garść jeżyn
    • 1 garść borówki amerykańskiej
    • 2-3 daktyle
    • ½ banana
    • wiórki kokosowe
    • nasiona chia
    • pestki dyni
    1. Wszystkie owoce leśne myjemy dokładnie pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy. Banana kroimy na pół i z jednej części ściągamy skórkę.
    2. Tak przygotowane owoce, najlepiej schłodzone, wkładamy do kielicha blendera razem z daktylami i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
    3. Gotowy mus przelewamy do niewielkich miseczek i przechodzimy do dekoracji. Rzędami wsypujemy porcję wiórków kokosowych, nasion chia oraz pestek dyni.
    4. Całość dekorujemy kilkoma świeżymi owocami oraz listkiem mięty. Smoothie bowl z owocami najlepiej smakuje na zimno. Smacznego!

    Pasta z twarogu i jajek z chrzanem

    • 500 g twarogu półtłustego
    • 4 jajka
    • 1 pęczek szczypiorku
    • 1 pęczek koperku
    • 3-4 łyżki chrzanu
    • 1 łyżka musztardy
    • 2 łyżki śmietany 18%
    • 2 łyżki majonezu
    • sól i pieprz do smaku
    Pasty jajeczne idealnie sprawdzają się w upały
    Pasty jajeczne idealnie sprawdzają się w upały123RF/PICSEL
    1. Szczypiorek oraz koperek dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy i drobno siekamy.
    2. Cztery jajka wkładamy do wody, gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i oddzielamy białka od żółtek.
    3. Żółtka mieszamy z twarogiem, musztardą, chrzanem, majonezem oraz śmietaną. Białka drobno siekamy w kostkę.
    4. Tak przygotowane białka dodajemy do masy z żółtek razem z koperkiem oraz szczypiorkiem. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
    5. Pasta z twarogu i jajek z chrzanem najlepiej smakuje obficie rozsmarowana na świeżym pieczywie. Smacznego!

    Pudding chia z nutą kokosa

    •   200 g jogurtu greckiego
    •   1 banan
    •   5 łyżek wody kokosowej
    •   1 łyżka suszonych i jadalnych płatków róży
    •   3 łyżeczki nasion chia
    •   1 łyżka wiórków kokosowych
    • 1-2 kostki czekolady deserowej
    1. Do kielicha blendera wrzucamy jogurt grecki, połowę banana, wodę kokosową oraz połowę płatków róży.
    2. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania gładkiej i w miarę jednolitej masy. Tak przygotowaną miksturę łączymy z nasionami chia.
    3. Pudding odkładamy do lodówki na ok. 15-20 minut. W tym czasie powinien lekko się schłodzić oraz stężeć.
    4. Schłodzony pudding kokosowy z chia wykładamy do miseczki i dekorujemy drugą połową banana, pokrojoną w plasterki, wiórkami kokosowymi, resztą płatków róży oraz posiekaną kostką czekolady. Smacznego!
    "Zdrowie na widelcu": Płatki śniadaniowePolsat Cafe