Nie tylko gotowana. Pieczona owsianka z truskawkami to śniadaniowy hit
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Ilu zapalonych kucharzy, tyle przepisów na owsiankę. Jedni zwyczajnie zalewają płatki mlekiem lub wodą, inni najpierw podprażają je na suchej patelni. Część woli wersję solo, a smakosze nie wyobrażają sobie dania bez kilku dodatków. Wszystkim zwolennikom tej propozycji śniadaniowej polecamy pieczoną owsiankę z truskawkami. Smakuje jak ciasto, a zachowuje wszystkie wartości odżywcze.
Spis treści:
Pieczona owsianka z truskawkami
Zwykła owsianka gotowana na mleku lub wodzie ustępuje miejsca wersji pieczonej. W takim wydaniu tradycyjne płatki zaczną bardziej przypominać smakowite ciasto. Rozpoczynający się sezon na truskawki to doskonały moment, by wkomponować je także do propozycji śniadaniowej. Odrobina gorzkiej lub deserowej czekolady nie tylko pobudzi endorfiny, ale dodatkowo doda energii, której często poszukujemy o poranku.
Składniki na pieczoną owsiankę z truskawkami
- 450 ml wody
- ½ szklanka płatków owsianych górskich
- 20 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 220 g świeżych truskawek
- szczypta soli
Jak przygotować pieczoną owsiankę z truskawkami?
- Płatki owsiane wsypujemy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy do momentu, aż zgęstnieją.
- W kolejnym kroku myjemy i osuszamy truskawki, a następnie kroimy je w plasterki. Kilka owoców możemy odłożyć do dekoracji.
- Gorzką lub deserową czekoladę drobno siekamy lub kroimy w niewielką kostkę. Wrzucamy razem z truskawkami do ugotowanych płatków owsianych.
- Po wymieszaniu wszystkich składników przelewamy porcję płatków z truskawkami i czekoladą do mniejszych naczyń żaroodpornych
- Ile powinna się piec owsianka z truskawkami w piekarniku? Przysmak trzymamy w urządzeniu nagrzanym do 180 st. C przez ok. 25-30 minut.
- Upieczoną owsiankę z truskawkami dekorujemy pozostałymi truskawkami i podajemy na ciepło. Smacznego!
Ile można przechowywać pieczoną owsiankę?
Pieczona owsianka z truskawkami najlepiej smakuje na ciepło, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by zostawić porcję na później i zjeść ją po wystudzeniu. Jeśli nie mamy czasu na poranne eksperymenty w kuchni, przygotujmy danie wieczorem, a rano tylko podgrzejmy lub zjedzmy owsiankę w temperaturze pokojowej. To smaczne, zdrowe i sycące danie możemy przygotować od razu na zapas. Pieczoną owsiankę z truskawkami warto trzymać w szklanym pojemniku umieszczonym w lodówce. W ten sposób przysmak przetrwa nawet do 5 dni.
Sprawdź również: