Syci, dba o jelita, odchudza. Takie śniadanie przygotujesz w minutę
Owsianka to doskonały wybór na śniadanie. Syci, wspomaga pracę jelit i może sprzyjać utracie wagi. Mimo że sposobów na jej przygotowanie jest bardzo wiele, szczególnie polecane jest jej jedzenie z dodatkiem kefiru. Dlaczego tak podana ma zbawienny wpływ na organizm?
Jakie właściwości mają płatki owsiane?
Płatki owsiane to prawdziwa bomba zdrowia.
- Są doskonałym źródłem węglowodanów i błonnik
- Spośród wszystkich zbóż mają najwięcej białka i tłuszczów
- 100 g suchych płatków owsianych dostarcza jedną trzecią dziennego zapotrzebowania na magnez
- Są źródłem żelaza i zapobiegają występowaniu anemii
- Regulują poziom cukru we krwi
- Wspierają pracę jelit
- Zmniejszają ryzyko występowania chorób autoimmunologicznych
- Regularne ich spożywanie pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL we krwi
Owsiankę można przygotować na wiele różnych sposobów - rzadka, gęstsza, przygotowana na mleku krowim, napoju roślinnym, na zimno, na ciepło, z dodatkiem owoców, nasion, oleju, masła itd. Bez względu na to w jakiej formie zostanie podana, warto jeść ją każdego dnia. Dla osób, które nie mają problemów z trawieniem nabiału dietetycy polecają szczególnie jeden wariant, który dodatkowo dostarczy sporych ilości wapnia i zbawiennie wpłynie na jelita.
Owsianka z kefirem. Dlaczego warto ją jeść?
Kefir to napój, który nie tylko pozytywnie wpływa na zdrowie, ale również świetnie gasi pragnienie, a jednocześnie syci. Jest niskokaloryczny (51 kcal w 100 g), dostarcza sporo białka i wapnia. Na podstawie wielu badań ustalono, że kefir wzbogaca mikroflorę jelit o bakterie probiotyczne, wspomagając ich pracę, a tym samym zapobiega zaparciom i oczyszcza układ pokarmowy z toksycznych związków. Kefir jako dodatek do śniadania, kolacji czy w formie przekąski będzie więc wspaniałym uzupełnieniem codziennej diety.
Jak przygotować owsiankę na kefirze?
Przygotowanie owsianki z dodatkiem kefiru niewiele różni się od tradycyjnego przepisu. Wystarczy, że szklanką kefiru (200 ml) zalejesz ok. 5 łyżek płatków owsianych i odstawisz na noc do lodówki. Rano wystarczy tylko wzbogać jej smak ulubionymi dodatkami - np. owocami, miodem, cynamonem, nasionami chia, orzechami i gotowe.