Nie tylko na piątkowy obiad. Wrzuć do pieca, gdy głośno burczy w brzuchu
Oprac.: Tomasz Hirkyj
W wielu domach w piątki króluje ryba, ponieważ przyjęło się, że to idealna potrawa postna. Przyznać trzeba jedno: warto je włączyć do diety, bo to szczodra dawka kwasów omega, które wpływają na kondycję serca, mózgu i odporność. Gorzej, bo wiele osób nie wie, jak rybę przygotować albo ogranicza się do jej smażenia w panierce. Są na to zdrowsze sposoby, a ryba z piekarnika jest tego dobitnym przykładem.
Mądrze wybierz rybę
Zanim jednak zaczniemy kulinarne podboje, czas wybrać się na zakupy. Jaką wybrać rybę? Cóż, w tej kwestii decydują gusta i upodobania smakowe. Wszystko też zależy, jaka ryba w sklepie będzie świeża (najłatwiej poznać to po pełnych i przejrzystych oczach). W całości najlepiej piec drobne ryby, takie jak pstrągi, dorsze i dorady. Inne zaś można podzielić na mniejsze kawałki lub dzwonka. Nic również nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po filet z ryby. To dobra opcja, kiedy nie mamy wprawy w przyrządzaniu tego rodzaju mięsa. Wtedy jednak zasada jest jedna: musimy mieć pewność, że ryby pochodzą z zaufanego źródła.
W rybie tkwi prostota
Jak przygotować rybę, aby była pyszna? Sposobów jest wiele, ale najlepiej sprawdzą się te najprostsze. Jeśli mamy tuszkę i pozbyliśmy się łusek albo po prostu mamy już pod ręką gotowy filet, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zacząć się za przygotowania. Jak zrobić rybę w piekarniku? Najlepiej sięgnąć po proste rozwiązania. Aby mięso było soczyste i nie wyszło suche, możemy delikatnie ponacinać je ostrym nożem, a miejsca nacięć ułożyć plasterki cytryny lub limonki. Oczywiście, nie wolno się ograniczać, ponieważ sól i pieprz są niezbędne. Jeśli jednak mało nam wyrazistych smaków, to dodatek pieprzu cytrynowego i trawy cytrynowej dopełni rybę.
Jeśli mamy ochotę na samą tuszkę ryby, to również nie trzeba głowić się nad recepturą wyśmienitego przepisu. Wystarczy wziąć pół kostki masła, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i nieco soku z cytryny. Całość wystarczy wymieszać oraz takim farszem szczodrze wysmarować wnętrze ryby. Całość nie zajmie nam dłużej niż pięć minut.
Sprawdź: Wyglądają obłędnie, smakują jeszcze lepiej. Kanapki z jajkiem, jak z najlepszej śniadaniowni
W sklepie udało nam się kupić apetyczne filety ryby? One nie muszą być wyłącznie panierowane i smażone. Wystarczy na patelni podsmażyć pora na maśle, dodać sól, pieprz oraz nieco gałki muszkatołowej. Później warzywo umieścić na dnie naczynia żaroodpornego, na nim zaś filety, by później zalać wszystko śmietanką 30 proc. Po zapieczeniu mamy gotowe i wyśmienite danie.
Jak długo piec rybę?
Pieczenie ryby nie jest skomplikowane, a co najważniejsze: nie trwa zbyt długo, co działa na naszą korzyść. Wcześniej warto dowiedzieć się, jak piec rybę. Zasada jest jedna: delikatne mięso wymaga pieczenia pod przykryciem, a jeśli nie mamy takiego naczynia z pokrywką, można ratować się folią spożywczą. Jak długo powinno się piec rybę? Przyjęło się, żeby danie nie wyszło za suche, że na każde 100 g ryby, powinno poświęcić się około ośmiu minut w piekarniku.
***